top of page

Burn-out behandeling 

Heb je een burn-out of ben je overspannen en zoek je een behandeling om te herstellen? De burn-out behandeling is op basis van mindfulness en coaching. Je werkt met deskundige begeleiding aan een goed herstel en preventie van terugval. De behandeling bestaat uit 10 sessies.

 

Symptomen burn-out en overspanning

Bij een burn-out heb je gedurende minstens 6 maanden een flink aantal stressklachten. Bij overspanning is dit minder dan 6 maanden. Hieronder vind je een aantal stressklachten die veel voorkomen bij overspanning en burn-out.

  • lichamelijke uitputting

  • niet meer op kunnen laden

  • onrust in hoofd en lichaam

  • concentratie- en geheugenklachten

  • gevoelens van incompetentie

  • kort lontje

  • somberheid

  • weinig prikkels kunnen verdragen

  • slaapproblemen

  • piekeren

  • gespannen zijn en nergens meer toe komen

  • hoofdpijn

  • maagpijn en/of spierpijn

  • niet weten wat je voelt

Je huisarts kan een diagnose stellen. Maar deze is niet noodzakelijk voor de behandeling.

Burn-out oorzaken

Stressklachten ontstaan als gedurende een te lange tijd de balans in belasting (wat je ‘op je bord hebt liggen’) en draagkracht (wat jij aan kunt) niet goed is geweest. Je stresssysteem verzwakt, waardoor je steeds vaker en sneller stress ervaart en steeds slechter daarvan herstelt. Bij een flink aantal stressklachten spreekt men van overspanning. Indien die klachten minimaal 6 maanden aanwezig zijn, is er sprake van een burn-out. Het heeft tijd nodig om lichamelijk en geestelijk te herstellen en weer een sterk stresssysteem te krijgen. Met onze burn-out behandeling pak je het effectief aan en sta je er niet alleen voor.

Het driestappenplan

Stap 1: maak ruimte in je hoofd

Geen tijd om je burn-out te behandelen? Voel je je te onrustig?

Net dan is het moment aangebroken om schoon schip te maken.

We werken samen aan meer ruimte in je hoofd. Want alleen zo stel je je open voor nieuwe inzichten en uitdagingen. Aanvaarding is daarbij de eerste voorwaarde.

Stap 2: doorbreek je vicieuze stresscirkel

Ons tweede werkpunt? Je vicieuze cirkel van stresssymptomen doorbreken. Je laat de onrust in je lichaam en geest beetje bij beetje los en verwelkomt stilaan weer wat meer rust in je leven.

Stap 3: creëer goede energiegewoontes 

Uiteraard wil je je herwonnen mentale en fysieke fitheid blijvend behouden. Dat doe je door goede gewoontes te creëren voor positieve energie. 

De burn-out behandeling 

Je krijgt in 10 weken meer rust, energie en balans en leert gezond omgaan met jezelf. Je krijgt inzicht in de factoren die bij jou een rol hebben gespeeld in het ontstaan van de burn-out. Daarnaast helpt mindfulness je stresssysteem versterken en piekeren en somberheid verminderen.

  • In de eerste fase ligt de nadruk op herstel, klachtenreductie en je grenzen voelen en bewaken. Daarnaast werken we aan acceptatie (wat niet betekent dat je je ergens bij neerlegt).

  • In de tweede fase is de behandeling gericht op inzicht in stress, stressherstel, energie en in jezelf (je denken, gedrag, eigenschappen).

  • In de derde fase leer je leven en denken op een manier die past bij jou en jouw waarden en die goed is voor jouw welzijn.

Mensen die burn-out of overspannen raken

Veel mensen met een burn-out hebben een gevoel van falen. Misschien ben je somber en heb je veel negatieve gedachten over jezelf of je toekomst. Het kan ook lastig zijn dat aan de buitenkant niets te zien is en misschien stuit je op onbegrip in je omgeving. Ook hiermee leer je omgaan bij de burn-out behandeling.

Waarom deze burn-out behandeling?

  1. Omdat het belangrijk is te veranderen wat niet goed voor jou is

  2. Omdat het belangrijk is te stoppen met zelfkritiek en je eigen bondgenoot te worden

  3. Omdat het belangrijk is goed te leren voelen hoe het met je gaat

  4. Omdat het belangrijk is te voelen wat je behoefte is en deze te kunnen uiten

  5. Omdat het belangrijk is je grenzen goed te kennen en bewaken

  6. Omdat het belangrijk is goed met je energie om te gaan

  7. Omdat het belangrijk is te weten wat bij jou past en goed voor jouw welzijn is

Mindfulness als onderdeel van de burn-out behandeling

De mindfulness training is de enige training waarvan uitgebreid wetenschappelijk onderzoek aantoont dat het stress, piekeren, somberheid en angst vermindert en het gevoel van levenskwaliteit vergroot.  Mindfulness meditaties zorgen dat je stresssysteem weer sterker wordt. Je bent daardoor steeds minder vaak en minder snel uit balans. Daarnaast helpt mindfulness negatief denken doorbreken en goed omgaan met lastige emoties.

Ook leer je meer in het nu zijn, zodat je daar meer van kunt genieten.

Voor wie

Voor mensen die kampen met een burn-out, overspanning of er tegenaan zitten.

Belangrijk is dat je genoeg energie hebt voor een 1 of 2 wekelijkse afspraak van en een dagelijkse oefening (meditatie) van 15 minuten.

Wil je graag starten, neem dan contact op.

Burn-outs voorkomen voor werkgevers

Bij een burn-out duurt het herstel gemiddeld 8 maanden. Burn-outs voorkomen is dus zeer belangrijk voor werkgevers.

Wat is een burn-out?

“Bij een burn-out voelen mensen zich moe, op, leeg, somber en ze kunnen weinig aan. Ze kunnen zich ook onrustig voelen en druk in het hoofd zijn. Officieel spreek je van een burn-out als mensen gedurende minimaal 6 maanden last hebben van een flink aantal stressklachten. Indien ze minder dan 6 maanden stressklachten hebben, kan het zijn dat ze overspannen zijn. Vaak worden burn-out en overspanning door elkaar gehaald. 

 

Wat zijn de voortekenen van een burn-out?

Aan een burn-out gaat altijd een periode van overbelasting vooraf. Een periode waarin iemands lichaam en geest structureel niet genoeg herstellen van inspanning, prikkels en stress. Het kan zijn dat iemand geen vermoeidheid voelt en heel energiek oogt. Dit komt door het activerende stresshormoon adrenaline. Maar ondertussen raken lichaam en geest wel uitgeput.

Voorafgaand aan een burn-out zijn er altijd al signalen, de stressklachten, zoals: gehaastheid, onrust, piekeren, vermoeidheid, lusteloosheid, chaotisch zijn, een slechter geheugen, verminderde concentratie, pijn in de nek en schouders, slecht slapen, hartkloppingen, hoofdpijn, een hoge bloeddruk, slechter functioneren, een kort lontje.”

 

Waarom zien mensen een burn-out niet aankomen?

“Dit komt doordat stressklachten heel geleidelijk toenemen. Je slaapt steeds wat vaker slecht, begint steeds wat meer door te draven of te piekeren, of je blijft langer moe na het opstaan of in het weekend. Ook kan pijn in de nek en schouders langzaam toenemen. Pas als de klachten erg genoeg zijn, merken mensen ze op. Soms is het dan al te laat. Dat komt ook doordat we wandelende hoofden zijn. We zijn in ons hoofd met van alles bezig: met regelwerk, de toekomst of het verleden. We staan steeds in de ‘jaagstand’ of en weinig in de ‘zijnstand’. We zijn daardoor weinig echt in het moment, en voelen ons lijf niet goed meer, waar de stressklachten zich al lang voordoen. Vaak is het iemand uit de omgeving die moet zeggen: je moet nu echt hulp zoeken of rustiger aandoen.”

Waarom duurt een burn-out zo lang?

“Dit komt doordat ons brein plastisch is. Wat je veel doet, wordt sterker in het brein. Dus als je veel strest of piekert, word je er beter in. De amygdala, die stress in gang zet, wordt groter en actiever bij langdurige stress. Je ervaart steeds sneller en heviger stress. En de hippocampus, die voor stressherstel zorgt, wordt daarentegen kleiner en minder actief. Je herstelt daardoor langzamer en slechter van stress. Periodes van stress nemen daardoor toe, wat weer een negatief effect heeft op het brein en zo wordt de overspanning steeds sneller erger. Deze veranderingen zijn ook op hersenscans te zien. Herstellen van een burn-out is dus niet een kwestie van even uitrusten. Je brein is overgevoelig voor stress geworden en moet weer stressbestendiger worden. Het brein moet weer terug veranderen. Dat kost tijd. 

Tips voor werkgevers om burn-outs te voorkomen

  • Zorg dat er gepraat wordt over stress, werkdruk en energie in een-op-een gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers.

  • Onderzoek met medewerkers welke energievreters weggenomen kunnen worden, zoals lange vergaderingen, negativiteit, techniek die blijft haperen en te veel veranderingen kort op elkaar.

  • Zorg voor een duidelijk mailbeleid, bijvoorbeeld dat er ’s avonds en in het weekend niet gemaild wordt.

  • Bij teveel stress of slechte patronen bij medewerkers, zoals overal ‘ja’ op zeggen, negatieve perfectionisme, gevoelens onderdrukken of problemen negeren, is het raadzaam een coach in te schakelen. 

  • Maak leidinggevenden stressbewust, zodat zij stressklachten bij zichzelf en medewerkers tijdig opmerken. 

  • Help medewerkers stress herkennen, verminderen en werk leren loslaten.  

  • Zorg dat medewerkers goed weten wat er van ze verwacht wordt en dat mensen op de juiste plek zitten, die bij ze past.

Wil je graag begeleiding voor je werkgevers?Neem contact op.

bottom of page