Contact gegevens

Tel: +32 477/670.620

 

angela@bitonti.be

Praktijkadres

Weggevoerdenstraat 43

3500 Hasselt

Navigatie
Informatie over tarieven en openingsuren

Laagzelfbeeld

 

Een laag zelfbeeld kan je somber maken, zorgen voor problemen met relaties, en je beperken in je leven. Dit is erg vervelend en niet nodig.

Een lage eigenwaarde, minderwaardigheidscomplex of onzekerheid. Vaak wordt er hetzelfde mee bedoeld.

Een realistisch en goed zelfbeeld is natuurlijk een belangrijk doel voor mensen met een laag zelfbeeld. Vaak zoom je in op wat je niet goed doet, je mindere kanten, of vul je in hoe anderen je zien.

Het is belangrijk dat je je sterke kanten gaat zien, erkennen en waarderen. Dat zorgt voor een beter zelfbeeld. Dus niet het ‘aardig zijn’ of ‘analytisch zijn’ of ‘mooie ogen hebben’ afwaarderen, maar de waarde ervan zien. Het helpt ook om je minder sterke kanten te accepteren, net als je kwetsbaarheid. Dat maakt je juist minder kwetsbaar.

Vaak zijn er hardnekkige negatieve overtuigingen over jezelf die je zelfbeeld ondermijnen, zoals:

- ik ben saai,

- ik ben niet de moeite waard,

- ik ben niet slim,

- ik ben niet goed genoeg,

- ik ben lelijk, ik ben dik,

- ik doe er niet toe. 

Er is als het ware een schoenendoos vol bewijs voor die negatieve overtuiging(en) in je geest ontstaan. Deze kun je niet weghalen. Wel kun je er een positieve doos naast zetten. Dat doe je door dagelijks stil te staan bij hoe jouw positieve eigenschappen die dag tot uiting kwamen, waar je tevreden over bent en de waardering die je die dag misschien kreeg. Het hoeven geen grote dingen te zijn, het gaat om de herhaling. 

Het belangrijkste is dat je de negatieve overtuigingen niet de regie geeft. Je staat zelf aan het roer en bepaalt zelf wat je doet. Het gaat dan om het leven naar jouw waarden (wat voor jou belangrijk en goed is), zodat jouw leven fijner wordt.