top of page
Verander je manier van denken.

Het thema van deze les is: De echte jij

 

 

Les 1: De echte jij

Vandaag wil ik je meenemen op het pad van acceptatie. Dat klinkt heel zweverig maar betekent natuurlijk niets meer dan dat je accepteert dat alles is zoals het nu is. En dat dit helemaal ok is.

Jij bent precies goed zoals je bent. Want alles wat je wil zijn, dat ben je al. Alles wat je wil zijn, zit al in je. Je houdt jezelf alleen tegen door te denken dat je niet goed genoeg bent.

Door jezelf juiste te accepteren zoals als je bent, krijg je ruimte om te voelen hoe fantastisch je eigenlijk bent. Doe je dit niet, dan blijf je hangen in het gevoel van 'niet goed genoeg' en hou je jezelf klein.

Hoe negatief jouw zelfbeeld ook is, jij kunt a la minute, in een fractie van een seconde ervoor kiezen om je echte zelf te zijn. Neem de ruimte in die je verdient. Laat de energie stromen in plaats van het vast te zetten.

Nu hoor ik je denken: maar wat als ik niet weet wie ik echt ben?

Dat brengt mij direct bij de eerste opdracht van deze module.

 

Opdracht 1

Schrijf op wie jij graag wil zijn. Deze persoon zit namelijk al in je en hoeft alleen maar de ruimte te krijgen om op de voorgrond te treden.

Neem voor deze opdracht de tijd en ga rustig zitten. Als je het prettig vindt kun je eerst een kwartiertje mediteren om overige ballast los te laten.

Hoe jij ook tot rust komt, zorg er in ieder geval voor dat je niet gestoord kunt worden. En het allerbelangrijkste, ga niet in je HOOFD zitten maar luister naar je gevoel. Schrijf op wat bij je binnen komt.

Ik wil nu wel voorbeelden op gaan schrijven maar daarmee beïnvloed ik jou en dat wil ik niet. Ik wil dat je opschrijft wat jij VOELT over wie jij BENT. Belangrijk is overigens wèl dat het (in jouw ogen) positief is wat je opschrijft.

 

Les 2: Accepteer jezelf

Merk je dat je na de opdrachten die je tot nu toe hebt gemaakt al wat meer ruimte in kunt gaan innemen? Dat je je vrijer voelt en je minder snel van je stuk laat brengen? Voel je die kriebelende energie? Ik hoop het heel erg voor je. Het besef dat je dit voelt geeft nog meer ruimte. Heerlijk!

 

Rare eigenschappen

Ok, genoeg over blije gevoelens :-) Ik wil je vragen aan de slag te gaan met je 'rare' eigenschappen. Of eigenschappen waar je minder blij mee bent. Deze eigenschappen horen namelijk bij jou en maken jou tot wie je bent. Ze verdienen dus het volste recht om ook van gehouden te worden. Ook al zijn ze soms irritant ;-)

Ik wil graag dat je deze eigenschappen gaat opschrijven met het zinnetje 'Ik hou ervan dat' ervoor.

 

 

Om het wat duidelijker te maken hieronder een paar van mijn 'rare' eigenschappen.

  • Ik hou ervan dat ik een enorme rommelkont ben

  • Ik hou ervan dat ik soms geen zin heb om te praten met mensen (en het dan ook niet doe)

  • Ik hou ervan dat ik 's avonds enorm geniet van een glas wijn

  • Ik hou ervan dat ik soms kinderachtig koppig kan zijn

  • Ik hou ervan dat mijn badjas mijn favoriete kledingstuk is

  • Ik hou ervan dat ik rust fijner vind dat een feestje

  • Ik hou ervan dat ik smoesjes verzin om niet te hoeven sporten

  • Ik hou ervan dat ik er niet goed tegen kan als iemand mij vertelt wat ik moet doen

 

Ik kan eigenlijk nog wel even doorgaan maar ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel. Deze oefening gaat je helpen milder te zijn voor jezelf. Op het moment dat je normaal in je hoofd jezelf afkeurt om wat je doet, kun je nu zeggen: het is ok dat ik dit doe. Dit maakt me tot wie ik ben en ik hou ervan.

Heel veel plezier en succes met deze opdracht. Het is een leuke!

 

Voordelen van jezelf zijn

Mocht je het lastig vinden om jezelf te accepteren zoals je bent, voel je je mogelijk gesterkt door onderstaande voordelen van jezelf zijn.

 

1. Je trekt mensen aan die bij je passen

Alleen als je jezelf bent trek je mensen aan die bij je passen. Logisch eigenlijk. Even een zwart/wit voorbeeld. Als jij doet alsof je van voetbal houdt zullen mensen met jou over voetbal gaan praten. Ze nodigen je misschien zelfs wel uit om mee te gaan naar een wedstrijd of ze vragen je of je bij hun in het team komt. Zo rol je in een netwerk van allemaal mensen die van voetbal houden.

Helaas zullen de mensen die van schaatsen houden jou waarschijnlijk niet zo interessant vinden. Als jij zelf ook niks hebt met schaatsen is er niks aan de hand natuurlijk. Maar als jij diep van binnen liever op schaatsen staat dan achter een bal aan rent kan ik je op een briefje geven dat je niet gelukkig wordt in een leven waar voetbal centraal staat. Je kunt dus maar beter eerlijk zijn over wie je bent en waar je warm van wordt.

 

2. Je bent minder snel moe

Niet jezelf zijn kost heel veel energie. Het ophouden van een masker is erg vermoeiend. Zodra je meer jezelf gaat zijn zal je merken dat je meer energie krijgt. Niet alleen omdat je dat masker niet meer op hoeft te houden maar ook omdat je automatisch de dingen aantrekt die bij je passen. En de dingen en mensen die ècht bij je passen geven je enorm veel energie.

Het krijgen van energie is dus een mooie graadmeter om te kijken of je doet wat bij je past en of je de juiste mensen om je heen hebt. Als jij op zondagavond zin hebt om weer aan het werk te gaan heb je een baan die past bij jouw echte ik. Zit jij je daarentegen op maandagochtend al af te vragen of het alweer bijna weekend is moet je echt wat anders gaan doen.

Hetzelfde geldt voor de mensen om je heen. Er zijn mensen van wie je enorm veel energie krijgt als je ze ziet of spreekt. Je kent het ongetwijfeld ook wel dat er mensen zijn waarbij je na een half uur al de behoefte voelt om je bed in te duiken. Deze mensen trekken je helemaal leeg. Niet echt een goede match dus. Ga deze mensen dus zoveel mogelijk uit de weg. Niet om onaardig te zijn maar om jezelf te beschermen tegen deze energieslurpers.

 

3. Geluk is binnen handbereik

In het verlengde van het vorige punt. Als jij jezelf bent ga je de dingen doen waar je gelukkig van wordt. En het leuke is, de dingen die je onderneemt zullen vaak ook succesvol zijn omdat je doet waar je goed in bent. Daarnaast trek je de mensen aan die bij je passen en je op de juiste manier uitdagen. Ze helpen je (bewust of onbewust) bij je ontwikkeling en geven je het gevoel geliefd te zijn.

Met andere woorden, hoe meer je jezelf bent, hoe minder moeite alles kost. In plaats van overal aan te moeten trekken verloopt alles heel soepel. Stel je eens voor hoeveel makkelijker je leven dan wordt? Van dit idee word je toch direct blij?

 

4. Beter bestand tegen tegenslagen

Als je jezelf bent zit je simpelweg beter in je vel. En hoe beter je in je vel zit, hoe positiever je in het leven staat. En hoe positiever je in het leven staat, des te beter kun je omgaan met tegenslagen. Iemand met een positieve mind zal namelijk eerder de lichtknop weten te vinden als het in een keer donker wordt.

Daarnaast zal je ook een grotere steun kunnen zijn voor anderen. Jij staat namelijk als een huis. En natuurlijk kunnen de dakpannen van het huis waaien bij een flinke storm, maar het huis blijft staan. En als de storm is gaan liggen kun je de pannen recht leggen en ben je er weer.

 

5. Je ziet de spiegels van het leven en durft er in te kijken

Je krijgt de hele dag door spiegels voorgehouden. Van de mensen om je heen en van de situaties die ontstaan. Als jij jezelf bent of je in ieder geval wilt ontwikkelen als persoon durf je in de spiegels te kijken en er je voordeel uit te halen. Dit voordeel is de mogelijkheid om je weer een stukje verder te ontwikkelen.

Veel mensen zijn geneigd om naar een ander te wijzen als er iets vervelends gebeurt of een confrontatie ontstaat tussen twee mensen. Mensen die willen groeien als persoon zullen in dit soort situaties juist naar zichzelf kijken. Wat heb ik gedaan waardoor deze situatie is ontstaan? Hoe kan ik het een volgende keer anders doen?

Op deze manier naar jezelf kijken is niet altijd makkelijk. Je zal namelijk altijd op een stukje weerstand stuiten. Maar juist in deze weerstand moet je zijn. Hier zit de sleutel tot ontwikkeling.

 

6. De mensen om je heen zitten beter in hun vel.

Let maar eens op. Als jij lekker in je vel zit loopt het binnen je gezin ook een stuk soepeler. Alles en iedereen reageert namelijk op elkaar. Vooral kinderen zijn een perfecte spiegel. Zijn jouw kinderen niet te handelen? Grote kans dat jij niet lekker in je vel zit. Helaas is het een wisselwerking dus vaak gaat het van kwaad tot erger. Voor je het weet zit je met z’n allen in een negatieve spiraal waar jullie nog maar moeilijk uitkomen.

Als dit het geval is, ga vanaf nu doen wat goed is voor jou. Ook al voelt het even heel egoïstisch, gewoon doen. Als jij gaat doen wat goed is voor jou (op tijd naar bed, een dagje naar de sauna, lief zijn voor jezelf, de boel de boel laten etc.) kom je beter in je vel te zitten en heeft dit direct een positief effect op je omgeving.

Eigenlijk is dit punt een aanvulling op het vorige punt: wat je ook doet, kijk en wijs altijd naar jezelf.

 

7. Voorkom lichamelijke of geestelijke klachten

Veel lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door stress of het gebrek van zingeving. Stress is weer het gevolg van niet duidelijk je grenzen aan kunnen geven, het gevoel hebben dat anderen je leven bepalen, geen duidelijk doel hebben in je leven en ga zo maar door. Hoe dicht jij bij jezelf komt, hoe duidelijker jij weet wat je grenzen zijn, waar je voldoening uithaalt en hoe meer regie je krijgt over je eigen leven.

Door te investeren in jezelf en beter te weten wat je wilt zorg je er dus voor dat je je weerbaarder maakt tegen fysieke en/of mentale klachten. Je komt er steeds meer achter wat goed is voor jou en kan er dus makkelijker naar handelen.

 

8. Je durft je grenzen te verleggen

Als jij jezelf accepteert zoals je bent krijg je een enorme berg zelfvertrouwen. In principe kan niemand je meer wat maken omdat je niet meer afhankelijk bent van de mening van een ander. Natuurlijk kan wat een ander tegen je zegt je nog raken, maar je zal dit veel beter kunnen relativeren.

Doordat je meer zelfvertrouwen hebt ga je automatisch je grenzen verleggen. Waar je eerst geneigd was om je te verstoppen zal je nu merken dat je zonder moeite (en er zelfs zonder er over na te denken) meer op de voorgrond treedt. Misschien durf je je eindelijk in te schrijven voor motorrijles ook al vinden je ouders het nog steeds een slecht idee.

Misschien durf je je in te schrijven voor die datingsite en zet je de deur naar een nieuwe liefde weer open. Misschien krijg je zelfs zoveel schijt aan de buitenwereld dat je uit de kast durft te komen. Hoe dan ook en wat het ook is, je wereld wordt groter, interessanter en 1000 keer leuker!

 

9. Je contacten worden intenser

Een van de mooiste vind ik zelf dat de contacten die je hebt met andere mensen intenser worden. Doordat jij je kwetsbaar durft op te stellen zal een ander geneigd zijn dit ook te doen. De oppervlakkige contacten die je had kunnen in een keer enorm veel diepte krijgen doordat jij je openstelt.

Echt contact hebben met de mensen die je liefhebt is het mooiste dat er bestaat. Dit zijn van die momenten dat de tijd stil staat en jij en de persoon in kwestie de enigen zijn die er op dat moment toe doen.

 

Wat zijn jouw onzichtbare kwaliteiten?

Ik kan me voorstellen dat je dit een beetje een gekke vraag vindt. Toch is dit een hele belangrijke. Je onzichtbare kwaliteiten zitten namelijk aan de andere kant van jouw zogenaamde 'negatieve gedrag'. Negatief gedrag leidt in de ogen van mensen altijd tot ongewenste situaties. Maar wat als jij jouw ogenschijnlijke negatieve gedrag weet in te zetten op een dusdanige manier dat het leidt tot gewenste situaties?

 

Even wat concreter

Ok, ik snap je. Dit is een beetje een vaag verhaal. Een voorbeeld uit mijn eigen doos met (in mijn ogen) negatief gedrag. Ik ben iemand (althans dat dacht ik altijd) die graag op de achtergrond is. Iemand die niet snel het achterste van haar tong laat zien. Door mijn gedrag maakte ik mijzelf onzichtbaar voor een ander en kreeg ik niet de support die ik wilde.

Op een gegeven moment ben ik gaan inzien dat dit gedrag mij inderdaad kan tegenwerken. MAAR....het heeft me ook gebracht tot waar ik nu ben. Doordat ik vaak mijn mond hou weet ik me feilloos te manoeuvreren langs mensen die me zonder twijfel aan het wankelen brengen als ik praat over mijn gedachten en dromen. Mijn gedachten en dromen wijken namelijk af van wat de buitenwereld van mij verwacht. Dit zal leiden tot weerstand waar ik niet tegen op zou kunnen boksen. Deze weerstand zou mij laten afdwalen van het pad dat ik het liefst wil lopen.

Dus hield ik mijn mond en deed ik in stilte stiekem toch waar ik zin in had. Dit 'stiekeme' is iets waar ik eerst moeite mee had. Ik vond dat ik eigenlijk open en eerlijk zou moeten zijn en moest gaan staan voor wat ik vond (hoor je het negatieve zelfbeeld?). Ik heb mezelf zelfs bestempeld als manipulatief terwijl het enige wat ik deed was doen wat ik wil echt wilde.

 

Het is maar net hoe je het bekijkt.

Nu kan ik gelukkig zien dat ik dit zogenaamde negatieve gedrag juist kan inzetten om mijn doelen te bereiken. Dat dit negatieve gedrag eigenlijk positief gedrag is. Hoe ik hem inzet en vooral hoe ik hier ZELF tegen aan kijk bepaalt of het gedrag positief of negatief is.

Ik ben benieuwd of jij ook op deze manier naar jouw ogenschijnlijk negatieve eigenschappen kan kijken. 

Mocht je een beetje moeite hebben met deze oefening, helemaal niet erg. Laat hem dan even links liggen. Soms heeft het even tijd nodig om te vallen.

 

bottom of page