top of page

In een relatie gaan mensen een verbintenis met elkaar aan.

Maar ze blijven tegelijkertijd ook aparte individuen met eigen wensen en behoeften en met een eigen achtergrond. 

Iedere relatie kent zijn hoogtes en laagtes. 

Elke persoon en elke relatie is anders, het is een kwestie van het juiste evenwicht vinden tussen jullie beide. Loopt je relatie niet zoals je zou willen?  Lukt het niet om met elkaar te communiceren? Of lopen jullie vast in bepaalde patronen?

Wil je je relatie verbeteren, verdiepen en de verbinding tussen jullie herstellen?

Stress heeft een directe invloed op jezelf en je relatie, veranderingen na het krijgen van een kind, financiële moeilijkheden,… Het probleem ligt niet altijd aan de relatie op zich. In therapie kun je meer inzicht krijgen in je eigen

gedrag en de dynamiek tussen jullie tweeën. Het is mogelijk om het negatieve interactiepatroon tussen jullie te doorbreken. 

Wanneer je gevangen zit in de pijn van je eigen ervaring is het vaak lastig om begrip voor de ervaring van je partner op te brengen. Door meer contact met elkaar te maken vanuit het bewustzijn kan er meer begrip en compassie voor elkaar ontstaan. Hierdoor komt er ruimte voor verandering en verbinding en kan een liefdevolle relatie ontstaan.

 

Wanneer beide partners bereid zijn zich open te stellen voor contact met elkaar, dan biedt de relatie een enorm potentieel om te groeien. Je kunt niet alleen een diepe verbinding met elkaar vinden, maar ook een diepe verbinding met jezelf, met jouw essentie.

Dit geldt niet alleen voor liefdesrelaties, maar voor alle belangrijke verbindingen die je met andere mensen aangaat, zoals met je kinderen, vriendschappen, werkrelaties etc. Relaties bieden mogelijkheden om onszelf beter te leren kennen en onszelf te helen.  

Relatietips

Er zijn enkele dingen die je zelf kan doen om je relatie naar een hoger niveau te tillen. Hier hebben we er enkele opgelijst.

  • Maak tijd voor elkaar. Geen grootse dingen, wel alledaagse momenten van aandacht en plezier. Doe iets anders dan samen TV kijken.

  • Wees attent. Een briefje, smsje, aanraking of een complimentje maken het verschil! Geef minstens elke dag 1 complimentje of spreek je waardering uit, ook voor de kleine dingen.

  • Wacht niet tot je partner initiatief neemt. Zoek zelf toenadering om iets uit te praten of goed te maken, los van wie gelijk heeft.

  • Heb je iets op je hart? Praat erover. Hoe vroeger je dit aankaart, hoe minder beladen het wordt. 

  • Heeft de ander iets op het hart? Laat het hem of haar dan uitspreken en luister aandachtig.

  • Een time-out kan soms nuttig zijn, maar maak later op de dag terug tijd voor elkaar. Het voorbij laten waaien houdt het risico in dat het later heviger terugkomt.

  • Dreig nooit met het beëindigen van de relatie tijdens een ruzie. Zo’n keuzes maak je best alleen wanneer je rustig bent. Zo schaad je geen basisvertrouwen.

  • Vertrouwen (herstellen) begint bij eerlijke en open communicatie.

  • Maak duidelijke afspraken over financiële zaken. Goede afspraken maken goede vrienden.

  • Je mag gerust verschillen in bed, er zijn manieren genoeg om elkaar in de gulden middenwegte vinden.

  • Haal geen oude koeien uit de sloot. Kijk naar wat er nu is.

  • Het gras is niet groener.

  • Iedereen heeft wel zijn kantjes. Herinner je wat je leuk vind aan elkaar en focus je daarop.

 

Heb je na deze tips nog het gevoel dat je relatie meer nodig heeft, contacteer mij dan.

Voor relatietherapie hoef je niet altijd met z’n tweeën te zijn. Soms is je partner niet of nog niet gemotiveerd voor therapie. Ook dan kan relatietherapie zinvol zijn om te kijken wat je zelf kunt doen om je relatie positief te beïnvloeden. Ook voor mensen bij wie het niet lukt om een relatie aan te gaan of te behouden kan relatietherapie zinvol zijn. We onderzoeken dan waar je tegenaan loopt en wat je aan mogelijkheden hebt. Daarnaast zoeken we uit wat je nodig hebt om je te kunnen openstellen voor een relatie.

Een relatiesessie duurt 60 minuten en kost €75. 

De frequentie van de sessies wordt bepaald in onderling overleg

(meestal één keer om de 3 á 4 weken).

Hoe lang een therapietraject duurt hangt af van jullie vraag. Gemiddeld duurt een traject een paar maanden tot een jaar, waarbij we de frequentie van de sessies steeds meer naar beneden brengen. Maar jullie kunnen ook kiezen voor een korter of langer traject. 

Doe de relatietest om te kijken of

relatietherapie nuttig is voor jullie.

60999760_1342821182533382_58561785364773

Echte Liefde is Leren Loslaten. Iedereen moet zich weleens terugtrekken om te ontspannen. Ook van je partner. Juist als je vaak met elkaar bent, is het goed voor je relatie om af en toe zonder elkaar de deur uit te gaan. Geniet van de tijd die je voor jezelf hebt.

Cijfer je eigen IK niet weg en durf het aan te geven als je een keer iets anders wil doen wat hij niet wil doen: je eigen ding. Je leven draait niet alleen om je partner. Je moet dingen voor jezelf hebben. Je gaat elkaar nog meer waarderen. Verbeter je relatie door je partner los te laten, en geniet van een nieuwe dimensie in jullie relatie. Loslaten is een vorm van vertrouwen. Zoals je weet is ieder mens verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. En mensen kunnen gelukkig zijn als ze ruimte krijgen om zich te ontplooien, vrij te communiceren.

Relatietherapie

Wat als je geen ruimte krijgt in je relatie? 

Een gebrek aan vrijheid in een relatie is verstikkend. Wat als je partner je kort wilt houden? Vrijheid en vertrouwen zijn essentieel voor elke relatie. Door iemand vrij te laten, blijft je relatie gezond. Respecteer de behoefte van een ander, maar ook je eigen wensen. Vrijheid en respect voor de ander is het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven.

 

Door iemand vrij te laten, geef je blijk van vertrouwen en respect. Vertrouwen moet je verdienen, maar ook geven. Soms zijn mensen zo beschadigd in vorige relaties, dat ze van alles proberen om hun nieuwe relatie te controleren. Ze projecteren de ervaring met hun ex op hun nieuwe partner. Maar zonder vertrouwen is een gezonde relatie niet mogelijk. Zonder vertrouwen blijft er altijd afstand tussen twee mensen.

Respect wil zeggen: ik laat je in je waarde en houd rekening met je behoeften. 

Onthoud wel dat er altijd één is die iets doet – en een ander die dat toestaat. Vrijheid, vertrouwen en respect zijn fundamenteel voor elke relatie. 

 

Wat is het echte probleem?

Elke dwang (dus ook de behoefte de ander in alles te controleren) komt voort uit onzekerheid. Jaloezie, hoge eisen stellen, iemand kort houden, bazig zijn, wantrouwen: het komt allemaal voort uit onzekerheid. Als ik me prima voel over mezelf, dan heb ik ook niet de behoefte jou te vertellen wat je moet doen. Dan accepteer ik jou zoals je bent. Maar als ik onzeker ben – over mezelf of over onze relatie – dan wil ik je graag controleren en sturen. Dan is vrijheid juist iets engs.

Vrijheid in je relatie is het cadeau van wederzijds respect.

Dit is het grootste cadeau dat je iemand kunt geven: “Ik respecteer je zoals je bent en ik geef je de ruimte jezelf te zijn”. Wat je geeft, krijg je ook terug – en wat je niet geeft, krijg je ook niet terug. Dus vrijheid en vertrouwen is niet alleen gezond, maar het is ook slim. Gun de ander het recht zichzelf te zijn, maar gun het ook jezelf. Twee mensen die in vrijheid voor elkaar kiezen, dat is de beste relatie. En die keuze maak je elke dag opnieuw!

Liefde hoort de mooie en goede dingen in een mens naar boven te halen.

Vertrouwen is het belangrijkste ingrediënt voor een gelukkig relatie of het nu een relatie met je partner, met je vrienden of met collega’s is. Vertrouwen is alles. 

 

Gelukkige koppels waarderen elkaar. Je weet dat de ander niet perfect is. Je hebt geen behoefte hem of haar te veranderen. Je vergeet de kleine foutjes en richt je aandacht op wat je wèl waardeert. Je kunt pas iemand waarderen als je ophoudt te focussen op diens gebreken. Dat geldt overigens niet alleen voor je relatie, maar ook voor jezelf! 

 

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Wil je een gelukkige relatie met andere mensen? Dan heb je meer inzicht nodig en moet je ook wat aan jezelf werken. Want een goede relatie begint altijd met een goede relatie met jezelf.

Kwetsbaarheid

We verwachten dat de ander open over zijn gevoelens en emoties praat maar doen we dat zelf ook? Zich kwetsbaar opstellen is riskant. Je kunt gekwetst worden. De kans om gekwetst te worden daalt echter aanzienlijk wanneer je van jezelf houdt. Wanneer je weet wat je waard bent, zul je opmerkingen van een ander niet interpreteren als een afwijzing maar als een uitdrukking van zijn of haar eigen pijn.

Love
bottom of page