top of page
Tropical Plant
Meer zelfvertrouwen Les 9

Les 9.

Hoe blijf je jezelf en volg je je eigen weg?

 

Blijf trouw aan jezelf.

Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. Zoals iemand ooit zei: Ik kan maar één ding heel erg goed en dat is mezelf zijn. Dus blijf jezelf en houd rekening met wie jij bent en wat jij wilt. Je wilt toch je eigen leven leiden, niet het leven van iemand anders? Maak dan ook de keuzes die voor jou de beste zijn en waar jij je goed bij voelt.

Dat betekent dat je soms nee moet zeggen en dat je anderen daardoor teleurstelt. Maar als je iedereen tevreden wilt houden, zijn de anderen allemaal tevreden en wie niet? Precies, jij! Dus blijf trouw aan jezelf.

Dat betekent dat jij je leven moet leiden volgens de manier waar jij je goed bij voelt. Dat betekent keuzes maken waar jij achter staat. Het is dan ook minder belangrijk om iets te doen alleen omdat anderen dat van je verwachten of omdat een meerderheid van de mensen dat zo doet.

Uiteindelijk wil je niet aan het eind van je leven zeggen: Het was niet helemaal wat ik wilde, maar iedereen deed dit dus ik ook. Ik werd er niet gelukkig van en het gaf ook geen plezier, maar het leek me iets wat normaal was.

Dus trouw blijven aan jezelf betekent ook nee kunnen zeggen. Dat kan moeilijk zijn als je van nature probeert om conflictsituaties te vermijden. Maar, als je altijd ja zegt, doe je nooit wat je zelf eigenlijk wilt.

Je zult moeten leren om te vechten voor wat jij gelooft en waar jij je goed bij voelt. De consequentie daarvan is, dat je daarbij anderen teleurstelt.

Maar je verwacht toch ook niet dat iedereen doet waar jij zin in hebt?

Dus het is volkomen normaal om af en toe andere mensen teleur te stellen en je eigen weg te gaan.

En als ze het goed met je voor hebben en oprecht geïnteresseerd zijn in jouw geluk, dan zullen ze ook begrijpen dat dit voor jou de beste keuze is. Waarom zou je omgaan met mensen die niet geïnteresseerd zijn in wat belangrijk voor jou is?

Het komt er dus op neer dat je in sommige situaties moet kiezen voor jezelf. Jouw mening, jouw keuze en jouw geluk. Dat heeft niets te maken met egoïsme. Het is niet de bedoeling dat je over andermans gevoelens heen walst en zonder rekening met anderen te houden alleen maar doet waar je zelf zin in hebt.

Nee, het betekent alleen dat in belangrijke situaties jij het recht hebt om je mening te geven en te kiezen voor jouw geluk. Dan is de vraag ook een heel fundamentele: Doe ik wat ik wil of doe ik wat ander wil? Om je zelfvertrouwen te verhogen, moet je leren meer naar jezelf te luisteren en je eigen weg in te slaan.

Je kunt geen zelfvertrouwen opbouwen door altijd te doen wat anderen willen.

Als dat betekent dat anderen minder positief over je denken, dan zij het zo.

Ook al probeer je iedereen altijd te helpen, dan nog zullen er mensen zijn die niet positief over je denken. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Zolang jij en de mensen die je na staan positief over je zijn is er niets aan de hand.

 

Jij bent niet verantwoordelijk voor wat mensen over je denken, noch kun je dat 100% controleren. Stop met te proberen het iedereen naar de zin te maken. Dat lukt je nooit.

 

Blijf doorgaan met klaar te staan voor anderen die je hulp nodig hebben, maar trek wel een grens.

Je eigen vrijheid ligt altijd in het verlengde van je vermogen grenzen aan te geven.

 

 

Oefeningen

1. Wat maakt jou uniek?

 

2. Wat doe je nu wat je niet wilt? Of doe je niet wat je wel wilt? Hoe kun je dit veranderen?

 

3. Hoe kun je altijd jezelf blijven? In elke situatie? Wat heb je daarvoor nodig? Welke gedachte, overtuiging of affirmatie gaat je daarbij helpen? Hoe kun je zo dicht mogelijk bij je eigen persoonlijkheid blijven?

 

4. Kun je je nog een situatie herinneren waarin jij nee tegen een ander zei en je je achteraf goed voelde? Wat heb je daarvan geleerd?

 

5. Tegen wie of wat moet je nu nee zeggen om te doen wat jij wilt doen?

 

6. Kun je accepteren dat je anderen soms teleurstelt als je doet wat je wilt?

 

7. Als ze daardoor teleurgesteld zijn, wiens probleem is dat dan? Jouw probleem omdat je doet wat je wilt? Of hun probleem omdat ze willen dat jij doet wat zij willen?

 

8. Hoe kun je trouw blijven aan wie jij bent? Moet je je minder aantrekken van de mening van anderen? Moet je meer luisteren naar je gevoel? Moet je meer opkomen voor je eigen wensen en verlangens?

 

9. Wie ken jij die trouw is aan zichzelf? Hoe staat deze persoon in het leven? Wat denkt hij of zij? Hoe kijken ze anders tegen dingen aan? Hoe gedragen ze zich? Vraag het en leer ervan!

Behandel de mensen in je leven zoals je wilt dat ze jou behandelen. Het is een oude wijsheid, en hij is nog altijd ontzettend waar. Want als jij mensen probeert te veranderen, terwijl jij van ze eist dat ze je grenzen respecteren, dan ben je hypocriet. En hypocrisie is niet integer. En dus slecht voor je zelfvertrouwen.

In de volgende stap gaat het over: 

Hoe word je weer trots op jezelf?

bottom of page