Lifecoach Angela Bitonti

Meer zelfvertrouwen Les10
Les 10.
Hoe word je weer trots op jezelf?
​
​
​
Een positieve interne dialoog.
​
Mensen met veel zelfvertrouwen zijn vaak hun eigen beste vriend. Ze geven zichzelf complimenten, ondersteunen hun eigen gevoelens en ideeën en belonen zichzelf voor alle goede uitkomsten. Mensen met weinig zelfvertrouwen praten zichzelf vaak de put in.
Het is daarom uiterst belangrijk dat je vanaf nu een positieve dialoog met jezelf aangaat. Hier hebben we het al eerder over gehad, maar aangezien dit zo belangrijk is, wil ik het nogmaals herhalen.
Focus je op de goede dingen, niet de slechte. Concentreer je op je sterke kanten en geef jezelf vaak een compliment, je verdient het!
Dus beloon jezelf regelmatig voor zoveel mogelijk dingen. Als je een dag hard hebt gewerkt, ga dan iets leuks doen. Als je een uitdaging bent aangegaan, bijvoorbeeld een moeilijk gesprek voeren of iets hebt gedaan waar je tegenop zag, complimenteer jezelf dan. Per slot van rekening heb jij er energie ingestoken en heb je er moeite voor gedaan. Dit is zeker een compliment waard!
Geef jezelf eens een cadeau, ga iets doen wat je altijd al hebt willen doen. Uiteindelijk komt het erop neer dat je jezelf moet behandelen zoals je jouw beste vriend of vriendin zou behandelen: iemand die meer dan de moeite waard is. Iemand die het verdient om al het goede te ontvangen. Iemand die het waard is om geprezen te worden.
Als je regelmatig tegen jezelf zegt: Dit doe je niet goed, dit kan beter, of zelfs Je hebt het verprutst, hoe kun je dan ooit echt zelfvertrouwen ontwikkelen? Je moet het omdraaien en vanaf nu tegen jezelf zeggen: Dat heb ik goed gedaan. Ik ben trots op mezelf. Ik heb het toch mooi afgemaakt. Ik ben toch die uitdaging aangegaan. Mijn complimenten! Wees trots op jezelf!
​
Dit kan misschien in het begin wat overdreven klinken, maar ik garandeer je dat als je dit regelmatig oefent, het je steeds beter afgaat. Dan wordt het vanzelf een tweede natuur voor je en spreek je jezelf de hele dag positief toe. Dit geeft een enorme bijdrage aan je zelfvertrouwen.
​
Ook al klinkt het raar in het begin, blijf het gewoon volhouden. Zie het als een spelletje: hoe vaker je jezelf complimenteert, hoe beter. Als je de afwas hebt gedaan, complimenteer je jezelf. Als je een werktaak hebt afgemaakt, doe hetzelfde.
Het gaat er niet om dat je jezelf de hemel in prijst. Je hoeft je niet verheven te voelen ten opzichte van anderen. Het gaat erom de juiste balans terug te vinden. En als je jezelf niet regelmatig een compliment maakt, dan is er nog geen positieve balans.
Wees gerust, je gaat er niet van naast je schoenen lopen. Niet als dat niet bij je past.
Bovendien is dat nergens voor nodig. Mensen met zelfvertrouwen staan met beide benen op de grond. Ze lopen niet naast hun schoenen. Je begint echt te geloven in jezelf als je jezelf complimenteert met elke vooruitgang.
Als je jezelf niet beloont voor wat je doet, waarom zou je dan energie steken in nieuwe taken? Je wordt er immers toch niet voor beloond. Jezelf complimenteren zorgt dat je tevreden terugkijkt op wat je hebt gedaan en met plezier begint aan nieuwe taken. Zo sla je twee vliegen in één klap!
​
​
Oefeningen
​
1. Hoe spreek jij tegen jezelf? Positief opbouwend? Of negatief? Hoe kun je dit veranderen?
2. Ben je echt bereid dit te veranderen? Wat heb je ervoor nodig?
3. Oefen deze week eens in het gebruik van positieve woorden naar jezelf toe. Zeg eens dat je fantastisch bent, dat je iets goed hebt gedaan. Dat je vandaag het slim hebt aangepakt. Dat je trots bent op jezelf. Overdrijf het! Zet jezelf op een podium en vertel eens hoe goed je bent. Misschien komen we op een gegeven moment wel langs om te applaudisseren… Begin je eigen fanclub en voor je het weet worden anderen er ook lid van. Mensen worden pas een fan van je als je eerst een fan wordt van jezelf!
4. Elke keer als je merkt dat je tegen jezelf zegt: Ik kan het niet. Ik ben hier toch niet goed in, draai het dan om: Ik ben wel goed genoeg, ik kan het wel. Want ik ben slim, enzovoort…
5. Ben jij jouw beste vriend(in)? Indien nee, waarom niet? Hoe kun je jezelf wel ondersteunen en waarderen?
6. Misschien denk je: "Maar ik doe niets dat de moeite waard is om mezelf te complimenteren." Maak het dan de moeite waard! Ook al doe je hetzelfde, waardeer elke inspanning. Het probleem is niet dat je niets doet wat de moeite waard is. Het probleem is dat je niet ziet dat alles wat je doet de moeite waard is!
Je had namelijk ook met een zak chips de komende twintig jaar op de bank kunnen gaan liggen. Het feit dat je iets doet en iets probeert, is een compliment waard. Laatste vraag: Kun je iets bedenken dat je heel normaal vindt te doen, maar andere mensen misschien niet doen? Kun je jezelf daarvoor een compliment geven?
De touwtjes in handen nemen
Het is jouw leven, en jij kunt de touwtjes in handen nemen. Jij kunt voor een heel groot deel bepalen hoe mensen met je omgaan. Simpelweg door je grenzen duidelijk te bewaken.
Het is belangrijk dat je beseft dat je geen dingen tegen je zin in hoeft te doen.
Het mag wel, en in sommige situaties is het juist heel slim. Maar doe het te vaak, en merk hoe mensen over je heen gaan lopen.
Het is jouw taak om je geluk te ontwikkelen.
Als mensen inbreuk maken op jouw geluk, is het jouw taak om grenzen te stellen. Doe je dat niet? Dan ben jij de dupe.
Maak je niet te druk wat anderen vinden. Maar je druk over wat jij vindt.
Dat klinkt egoïstisch, en dat is het ook. Maar vergeet niet dat je de wereld en de mensen om je heen het meeste te bieden hebt als je echt jezelf bent. Pas als jij goed voor jezelf zorgt, kun je voor de mensen in je omgeving zorgen.
Je wilt niet kleiner worden gemaakt. Je wilt jezelf sterker maken. In je kracht staan lukt niet als je over je heen laat lopen.
Dus neem de touwtjes in handen. Op een liefdevolle, respectvolle manier. Zodat je de beste versie van jezelf kunt zijn. Voor jezelf én voor de mensen om je heen.
In de volgende stap gaat het over:
Hoe voorkom je teleurstelling? Hoe word je weer onafhankelijk?