top of page
Meer zelfvertrouwen Les11

Les 11.

Hoe voorkom je teleurstelling? Hoe word je weer onafhankelijk?

 

Stel realistische doelen.

 

Zoals je inmiddels hebt begrepen, is perfectionisme verlammend voor je zelfvertrouwen. De verwachting van je interne criticus dat je altijd alles perfect moet doen en zelfs meer dan 100% (of meer dan een ander), is de snelste weg naar een gebrek aan zelfvertrouwen.

Je moet dus leren om die verwachtingen bij te stellen en om een uitdaging aan te gaan die je aan kunt. Want als de uitdaging te groot is, gaat dit ten koste van je zelfvertrouwen.

De beste manier hiervoor is om je doelen realistisch te houden. Besef dat je maar twee handen hebt en 24 uren per dag. Als je gewend bent om perfectie van jezelf te verwachten, formuleer en stel dan één doel en haal daar vervolgens 50 % vanaf. Met andere woorden, stel een doel dat òf kleiner is òf waar je meer tijd voor neemt.

 

De agenda van sommige mensen zit propvol. Aangezien er te veel werk is dat gedaan moet worden, halen ze hun doelen nooit. Aan het einde van de dag hebben ze slechts een klein gedeelte kunnen doen. Dit nemen ze zichzelf kwalijk en met die stemming beginnen ze weer aan een volgende dag. Die dag lukt het ook weer niet om alle doelen te bereiken en zo blijven ze in een negatieve vicieuze cirkel ronddraaien.

Het is beter om je te realiseren dat je net zoals de meeste mensen de tijd moet nemen om je doel te bereiken. Dat je ook net zoals anderen rust nodig hebt en niet altijd op volle toeren kunt draaien.

 

Als je een groot doel hebt, breek het dan in kleinere stukjes. Zoals ze zeggen: Aken en Keulen zijn ook niet in één dag gebouwd. Elk doel is te bereiken maar nooit in één keer. Deel doelen op in haalbare taken. Na elke taak kun je jezelf dan belonen omdat je het af hebt. Dit geeft je weer zelfvertrouwen en daardoor de motivatie om een nieuwe taak op je te nemen.

Wees niet afhankelijk van anderen.

 

Maak je zelf niet afhankelijk van anderen. Zorg dat je zelfstandig bent. Als je je lot laat afhangen van anderen, kun je nooit echt zelfvertrouwen ontwikkelen. Immers, die anderen bepalen voor een groot deel wat er met je gebeurt. Dit geeft onzekerheid en dat knaagt aan je zelfvertrouwen.

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om helemaal zelfstandig te zijn op elk gebied. Wellicht heb je een partner die jou gedeeltelijk onderhoudt. Of ben je afhankelijk van je werkgever en wat deze wilt.

Het wordt pas een probleem als je de ander echt laat bepalen wat je doet en hoe je je voelt. Als de mening van een ander zo belangrijk voor je is dat je er alles aan doet om hem of haar tevreden te houden. Sommigen maken hier misbruik van. Die drukken hun mening door of dreigen met confrontatie of woede als je niet doet wat zij willen.

Zelfstandigheid houdt in: Ik heb jou niet nodig om mij goed te voelen. Ik vind het leuk om met je om te gaan en ik waardeer onze relatie, maar ik ben er niet van afhankelijk. Ook zonder jou voel ik me goed.

 

Dat wil niet zeggen dat je alle banden moet verbreken en nooit meer een relatie moet aangaan. Het zegt alleen dat je een gezond zelfvertrouwen hebt en er dus ook plaats is voor iemand in je leven. Als twee zelfstandige mensen in een relatie (bijvoorbeeld vriendschap of een huwelijk) samenkomen dan creëren ze een gezonde verbinding.

Als een van de twee totaal afhankelijk is van wat de ander wil of doet, dan is het geen gezonde relatie meer. Zelfstandigheid betekent staan op eigen benen. Het is makkelijk te vertrouwen op jezelf als je staat op je eigen benen, nietwaar?

 

Oefeningen

1. Tegen welk doel zie jij op? Kun je het opdelen in kleinere taken? Wat is de eerste stap die je kunt nemen?

 

2. Hoe goed zou jij je voelen als je dit doel bereikt? Als je de eerste stap hebt gezet?

 

3. Gun je jezelf ook tijd om te ontspannen?

 

4. Hoe beloon je jezelf als je iets hebt gedaan wat de moeite waard was?

 

5. Moet het perfect zijn of is het beter gewoon maar een stap te zetten?

 

6. Hoe zelfstandig ben jij op dit moment?

 

7. Hoe kun je zorgen meer controle te krijgen over je eigen leven? Wat zal je daarvoor moeten doen?

 

8. Van welke mensen die niet goed zijn voor je zelfvertrouwen zal je misschien afscheid moeten nemen of het contact moeten verminderen?

 

9. Met wie heb je een gezonde en positieve relatie? Wat zegt dat over jou?

 

10. Hoe zelfstandig zou je willen zijn? Wat voor gevoel zou je dat geven?

 

11. Is er iemand in je leven waar jij emotioneel, financieel of anderszins van afhankelijk bent? Gaat die persoon daar goed mee om? Dan is het geen probleem, nietwaar? Maar als die persoon daar niet goed mee omgaat, wat zou je dan het liefst willen doen? En wat houd je nog tegen?

Het is grappig hoe snel we vergeten dat we vrije keuze hebben. Soms heb je het idee dat je dingen moet doen, terwijl dat helemaal niet waar is.

Afsluiting, evaluatie en volgende stap.

bottom of page