top of page
IMG_6831_edited.jpg
Negatief zelfbeeld 

Waar komt jouw zelfbeeld vandaan?

​

​

​

Les 1: Van  waar komt jouw zelfbeeld vandaag?

​

Hoe een mens over zichzelf denkt wordt bepaald tijdens het opgroeien. Aan alles wat er gebeurt in onze jeugd hangen we een waarde aan. Dit kan positief zijn of negatief. Het is volledig afhankelijk van het individu welke waarde wordt toegekend.

​

Onderstaande is hier een mooi voorbeeld van:

In de tweede wereld oorlog zaten een vader, moeder en twee dochters samen in hun woonkamer. Het luchtalarm ging af. De bommenwerpers kwamen er aan. Op het moment dat de eerste bom viel pakte vader moeder stevig vast. De ene dochter denkt: ‘wat fijn zeg, als het spannend wordt vinden mijn ouders troost bij elkaar’. De andere dochter denkt: ‘zie je wel, als het spannend wordt sta ik er alleen voor’.

Ieder mens is anders dus twee verschillende mensen zullen in dezelfde situatie andere gedachten hebben. Zo kan het zijn dat de ene persoon zichzelf de schuld geeft van wat er gebeurt, terwijl de andere persoon in dezelfde situatie veel milder is voor zichzelf of zelfs de schuld bij een ander legt.

Dit heeft allemaal te maken met je karakter en de eerdere ervaringen die je hebt gehad in je jeugd. Als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat het niet ok is wat je doet, dat je niet goed genoeg bent en dat alles je eigen schuld is, ontstaat er vanzelf een negatief zelfbeeld. Helaas is dit beeld ontzettend bepalend voor hoe je in het leven staat én hoe succesvol je bent in wat je wilt bereiken.

 

Opdracht: de triggers uit jouw jeugd

De eerste stap in het krijgen van een positiever zelfbeeld is om te onderzoeken hoe jouw negatieve zelfbeeld ontstaan is. Pas als je hier de vinger op kan leggen, kun je gaan zien dat de conclusies die je ooit hebt getrokken mogelijk helemaal niet waar zijn.

Om goed inzicht te krijgen in hoe jouw leven tot nu toe verlopen is, wil ik je vragen een tijdslijn op papier te zetten met daarin de belangrijkste negatieve gebeurtenissen in jouw leven. Noem de situaties die jou bij zijn gebleven waar je bijvoorbeeld hebt gevoel had dat je faalde, niet goed genoeg was, er niet bij hoorde of iets verkeerd deed.

Deze vragen geven je de ruimte om op een andere manier te kijken naar de gebeurtenissen die je ervaren hebt.

Succes! 

 

​

​

​

Les 2: Hoe uit jouw zelfbeeld zich?

 

Als je een negatief zelfbeeld hebt kan dit zich op verschillende manieren uiten. Zo kun je onzeker zijn, gaan emotie eten, angsten ervaren, controle willen hebben, erg perfectionistisch zijn, zeer assertief zijn, juist niet voor jezelf kunnen opkomen of vaak boos zijn. Bij iedereen uit het zich weer op een andere manier.

Als je een negatief zelfbeeld hebt, ben je geneigd om oorzaak en gevolg door elkaar te halen. Je bent bijvoorbeeld een paar kilo te zwaar. Jij denkt waarschijnlijk dat dit de oorzaak is van je onzekerheid.

Het omgekeerde is juist het geval. Waarschijnlijk ben je een paar kilo te zwaar omdat je emoties (onzekerheid) probeert weg te eten.

Of je denkt dat je onzeker bent omdat de boze buitenwereld zo dominant is en jou geen ruimte geeft om jezelf te zijn. Het tegendeel is juist waar. De mensen in jouw omgeving stellen zich dominant op omdat jij ze hier de ruimte voor geeft.

Met andere woorden, je bent geneigd om de oorzaken buiten jezelf te zoeken terwijl alles te maken heeft met hoe jij geprogrammeerd bent. Hoe jouw gedachtepatroon in elkaar zit en daarmee je eigen gedrag beïnvloedt.

Wil je dat de mensen in de omgeving anders met je omgaan? Dan moet jij anders omgaan met deze mensen. Wil je van die overtollige kilo’s af? Besef je dan dat je met jezelf aan de slag moet om je onzekerheid de baas te worden. Je zal je zien dat je die kilo’s vanzelf kwijt raakt.

 

​

​

Opdracht

De opdracht van deze module:

1. Hoe uit jouw negatieve zelfbeeld zich?

2. Wat voor een gevolgen heeft hetgeen je hierboven hebt opgeschreven voor jouw leven?

 

​

 

​

Les 3: Wat zijn jouw belemmerende gedachten?

 

Neem je verantwoordelijkheid!

Nu je inzicht hebt gekregen in de gebeurtenissen van jouw jeugd die van invloed zijn geweest op jouw zelfbeeld, is de volgende stap dat je je gaat beseffen dat je verantwoordelijkheid moet gaan nemen voor je eigen leven. De keuzes die JIJ hebt gemaakt hebben je gebracht tot waar je nu bent.

Misschien kijk je terug op je leven en ben je trots op wat je bereikt hebt. Misschien kijk je terug en heb je spijt van de keuzes die je bewust óf onbewust hebt gemaakt.

Of je trots bent of spijt hebt maakt voor nu niks meer uit. Dit is allemaal geweest. Het heeft dus geen zin om je energie daar nog op te richten. Focus je op wat komen gaat en maak daar BEWUSTE keuzes in.

Vanaf nu ga jij namelijk keuzes maken die goed zijn voor jou. Keuzes waar je een goed gevoel van krijgt en waar je blij van wordt. Je kiest dus niet meer voor de dingen waar een ander blij van wordt. Die ander is namelijk zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven.

Jij hoeft je dus alleen maar druk te maken om je eigen geluk. KIES daar voor!

 

​

​

​

Opdracht

 

De derde opdracht van deze module is bedoeld om te onderzoeken wat de belemmerende gedachten zijn die jij hebt. Die flitsen ongetwijfeld de hele dag door je hoofd. Je kunt hierbij denken aan:

  • Pfffff die buik is echt te dik. Ik koop pas een nieuwe broek als die ribbel is verdwenen

  • Zie je wel, ik kan dat gewoon echt niet

  • Was ik maar wat minder introvert, dan zou hij me wel zien staan

  • Was ik maar zo slank als zij, dan zou ik wel gelukkig zijn

  • Ik heb al een week niks gehoord van haar, zou ik iets verkeerd hebben gedaan?

  • Ik ook altijd met die grote mondvan me

  • Dat ga ik niet doen, dat lukt me toch nooit

​

​

En? Herken je al wat? Mooi. Dan wil ik graag dat je ze gaat opschrijven. Door ze op te schrijven word je je heel bewust van de dingen die je denkt.

​

​

​

​

​

Kies een andere gedachte

 

Door jouw belemmerende gedachten op te schrijven ga je als het goed is zien dat ze vaak heel onredelijk zijn. Het zijn maar spinsels in jouw hoofd waar geen bewijs voor is.

Op het moment dat je door hebt dat je een bepaalde belemmerende gedachte hebt, kun je simpelweg besluiten om dit niet voor waarheid aan te nemen. Het kan helpend zijn om de gedachte even te benoemen en dan weer rustig weg te laten varen.

Nu is het natuurlijk niet zo dat deze gedachte nooit meer voorbij komt. Nee, die gedachte zal echt nog 100.000 keer op ploppen.

 

Je weet nu alleen dat het maar een gedachte is, dat deze niet per definitie waarheid is en dat jij ervoor kan KIEZEN iets anders te denken.

bottom of page