top of page
Les 4

Vreugde ervaren

Hoe is de vorige module vergaan? Merk je dat je meer in je lijf gekomen bent? Dat je meer bewust in het leven staat?

Ik hoop dat het je bevallen is. Het gaat je namelijk vooral op de langere termijn veel opleveren. Omdat je minder piekert ervaar je minder stress wat je gedurende de dag een minder opgejaagd gevoel geeft. Uit je hoofd, in je lijf dus :-)

 

Module 4 - Vreugde ervaren

In deze module wil ik je inzicht geven in de hoeveelheid vreugde jij dagelijks ervaart. Vreugde is namelijk een essentieel ingrediënt voor het geluksgevoel wat we allemaal zo graag ervaren.

Het mooie van vreugde is dat jij het zelf in je leven kan brengen. Maar voordat we dat gaan doen wil ik je vragen om na te denken over hoeveel vreugde jij eigenlijk ervaart in je dagelijks leven.

 • Hoe vaak heb jij reden om te lachen?

 • Hoeveel ruimte geef jij jezelf om met interessante mensen te praten?

 • Hoeveel ruimte geef jij jezelf om dingen te doen die je leuk vindt?

 • Hoe vaak probeer jij de dingen die minder leuk zijn (huishouden, administratie etc.) leuker te maken?

Ik  heb zo'n vermoeden dat dit niet zo heel vaak en heel veel is. Helemaal niet erg hoor, hebben we allemaal last van. Tegenwoordig zijn we zo druk met alle ballen in de lucht houden dat we bijna nergens meer lol aan beleven. Zelfs niet aan de dingen die eigenlijk wel ècht leuk zijn. Herkenbaar voor je?

Opdracht

 

Ik wil je laten zien en voelen dat het eigenlijk heel simpel is om meer vreugde te ervaren in je leven. Ik wil dat je onderstaande lijst goed doorleest en iedere dag drie dingen kiest die jou meer vreugde brengen.

1. Zet je favoriete muziek op en dans alsof je leven er vanaf hangt. Deze werkt bij mij thuis altijd enorm goed. Het vreugde gevoel gaat maal 10 als je dit samen met je kinderen of partner doet. Ook bij hen!

2. Doe iets waar een ander blij van wordt. Het gevoel van geven zonder daar iets voor terug te verwachten is fantastisch. Als je een lach op andermans gezicht kan brengen vervult je lijf zich met vreugde. Dus doe een lief kaartje op de bus, ga bij je lieve oude omaatje langs, breng de buurman die slecht loopt zijn dagelijkse boodschappen, verras je lief met een zelf gekookt drie gangen diner. Verzin het maar en het werkt!

 

3. Doe iets spontaans waar jij blij van wordt. Verwen jezelf met iets lekkers trakteer jezelf op een etentje in je eentje, neem twee uurtjes vrij en ga wandelen of fietsen, ga naar de sauna of spring in de auto en rij naar het strand.

 

4. Open je ogen voor de kleine maar oh zo mooie dingen. Als je meer in het nu kan leven (uit je hoofd in je lijf) zie die kleine mooie dingen die je een gevoel van vreugde kunnen geven. Een kind dat verlegen naar je lacht, de eerste vlinder van het jaar, de merel die zo mooi voor je fluit, je eigen nagels die gelakt zijn in je favoriete kleur. De wereld is zo mooi, je moet het alleen willen zien :-)

 

5. Breng vreugde in de alledaagse dingen die je doet. Vreugde kun je overal in leggen. Accepteer de taken die je uit moet voeren en zie het nut en het belang van de taken die je uitvoert. Probeer ze leuker te maken door er een lekkere cappuccino bij te drinken, een podcast te beluisteren.

 

6. Geef je op voor die cursus of workshop die je altijd al wilde doen. Laat de bezwaren voor wat ze zijn en doe het gewoon. Ga (net als ik) keramieken, schrijf je in voor een lach workshop. Wat jij wilt. Het is jouw feestje!

 

Liefde voor je lijf

 

Heb je al veel vreugde mogen ervaren van jezelf? Misschien een gekke vraag maar ik zeg 'jezelf' omdat jij de enige bent die jou een gevoel van vreugde kan geven. Dit gevoel zit namelijk van binnen en jij bent de enige die hier toegang tot heeft.

Leer houden van je lijf

In deze module wil ik met je aan de slag met het accepteren van je lichaam. Volgens mij is dit voor veel vrouwen ontzettend lastig. We worden de hele dag door geconfronteerd met prachtige lichamen op billboard, reclamespots, in bladen en op social media.

Ook al weet iedereen dat aan de meeste lijven wel een beetje gesleuteld of gefotoshopt is, toch blijven veel vrouwen zich vergelijken met deze beelden. Gevolg is dat ze constant ontevreden zijn met hun eigen lijf.

Hoe zit dat bij jou? Ben jij happy met je lichaam? Sta jij zelfverzekerd voor de spiegel?

Ik hoop dat je volmondig 'ja' kan zeggen maar ik heb zo'n vermoeden dat dit niet zo is. Niet omdat ik weet hoe je eruit ziet natuurlijk. Ik vermoed dit omdat je deze cursus doet om je zelfbeeld wat positiever te maken. Het niet blij zijn met je lijf is één van de meest voorkomende uitingen van een negatief zelfbeeld.

 

Opdracht

Naast de opdracht over het ervaren van vreugde wil ik je ook de opdracht geven om aan de slag te gaan met onderstaande tips. Liefde voor je lijf en liefde voor het leven gaan samen. Je zal merken dat als je meer vreugde kan ervaren, je ook een stuk liever bent voor je lijf. En vice versa natuurlijk.

1. Wat vind je wel mooi?

 

Kijk niet naar wat er in jouw ogen mis is maar zeg iedere dag tegen jezelf wat je wél mooi vindt aan je eigen lichaam. Besef je dat iedereen anders is. Niemand is perfect en iedereen heeft zijn eigen onzekerheden. Iedereen heeft zo’n zelfde stemmetje als jij die hun wijst op alles wat ze niet goed doen. De één kan dit stemmetje alleen beter negeren of knock out slaan dan de ander.

2. Je uiterlijk definieert niet wie je bent

 

Besef je dat jouw uiterlijk weinig zegt over wie jij bent als persoon. Schrijf eens op welke eigenschappen van jezelf je mooi vindt en welke eigenschappen andere mensen mooi aan jou vinden. Probeer voortaan op deze kwaliteiten te focussen in plaats van de putjes in je billen.

3. Zou je gelukkiger zijn met een perfect lichaam?

 

Heb je er wel eens over nagedacht wat er allemaal anders in je leven zou zijn als je het perfecte lichaam had? Zou je partner meer van je houden? Zouden je kinderen je een betere en lievere moeder vinden? Zou je betere carrière kansen hebben?

Waarschijnlijk niet dus zo belangrijk is een perfect lichaam dus ook niet. Wees gewoon blij met je lijf zoals het is. En vergeet niet dat een afgetraind lichaam keihard werken en weinig genieten is. Heb je dat er voor over?

4. Lief zijn voor je lijf

 

Ook een lijf wat een paar kilo te zwaar is of een buik vol striae verdient aandacht. Wees dus lief voor je lijf. Koop een lekkere bodylotion en smeer jezelf uitgebreid in na het douchen. Trakteer jezelf eens op een fijne massage. En koop mooie kleren waar je je fijn in voelt. Ook al verandert je lichaam er niet van, je gaat je echt fijner voelen als je je lijf goed verzorgt en er lief voor bent in plaats van het te haten.

5. Besef de waarde van je lichaam

 

Sta eens stil bij hoe bijzonder je lichaam eigenlijk is. Wat het allemaal doet en kan. Helemaal als je kinderen gebaard hebt. Hoe bijzonder is dat! Het in jouw ogen lelijke lichaam heeft mooi wel een mens gemaakt. En op de wereld gezet. Dat het hier en daar zijn sporen heeft achter gelaten is alleen maar een teken van hard werken.

6. Wees dankbaar

 

Pas op het moment dat je lichaam je in de steek gaat laten besef je hoe mooi het is en hoeveel profijt je hebt van een goed werkend en gezond lichaam. En dan is het te laat. Wees dankbaar voor je gezonde lijf en dat je alles kunt doen wat je wilt. Er zijn heel veel mensen die graag met je zouden ruilen, ook al is het niet helemaal perfect. Dus bedank je lichaam eens wat vaker in plaats van het constant af te zeiken.

7. Kleren maken de vrouw

 

Draag kleding waar jij je mooi en happy in voelt. En gooi alsjeblieft de kleren weg die je niet meer past! Ik snap dat je denkt dat je die kleding laat hangen als stimulans om af te vallen maar dit werkt alleen maar averechts.

Als jij iedere dag geconfronteerd wordt met mooie kleren waar je niet in past voelt dat iedere dag als falen. En dit is niet helpend voor het accepteren van je lijf. En ga al helemaal geen kleding kopen in een maat kleiner ter motivatie.

8. Focus op iets anders

Hou op met jezelf te kwellen en ontvolg alle super slanke afgetrainde dames op Instagram. Als je een paar keer per dag wordt geconfronteerd met iets wat jij niet hebt word je daar alleen maar ongelukkig van. Laat je ook niet beïnvloeden door mensen die geobsedeerd zijn door lijnen, afvallen en eten.

9. Niets maakt zo ongelukkig als vergelijken

Stop met kijken naar andere. Het heeft gewoon geen zin. Jij zal altijd iets vinden in een ander wat jij niet hebt. De ander zal dit ook hebben als ze naar jou kijkt. Niemand is perfect en zal dat ook nooit worden. Dus stop met vergelijken, hier word je alleen maar ongelukkiger van.

10. Geen ruimte voor mooie dingen in je hoofd

Besef je goed dat op de momenten jij negatieve gedachten hebt over je lijf, er op dat moment geen ruimte is voor mooie gedachten. Zonde toch dat je heel veel mooie momenten mist omdat jij je eigen lijf de grond aan het intrappen bent?

11. Voel je niet schuldig en geniet gewoon

Als jij ervoor kiest om een lekker gebakje te nemen of een zak met van die dikke Vlaamse frieten met een lekkere klodder mayonaise, geniet er dan ook van. Ga je niet bij iedere hap schuldig voelen want dan geniet je er niet van en dan is het dubbel en dwars zonde. Dus als jij wilt genieten van wat lekkers, geniet er dan ook van!

Ik hoop dat je deze week leert om met meer liefde naar je eigen lichaam kan kijken. Het is werkelijk waar prachtig!

 

 

 

Affirmaties. Ik vond het voorheen altijd een beetje zweverig klinken maar eigenlijk is het iets wat we de hele dag door al doen. We doen het vaak alleen onbewust en de affirmaties zijn vaak negatief. Je herkent jezelf vast in één of meer van onderstaande gedachten:

 • Zie je wel, ik kan het niet

 • Mensen vinden mij vast saai

 • Mijn vriendin is veel leuker

 • Ik ben echt de domste persoon in deze ruimte

 • Ik ben niet spannend genoeg tussen de lakens

 • Ik ben een slechte moeder

 • Iedereen houdt alle ballen in de lucht maar mij lukt het niet

Het zijn vaak irreële veronderstellingen en door het vaak te denken ga je er in geloven. Ga maar eens na hoe je over jezelf denkt of oordeelt. Positieve affirmaties kunnen je helpen meer vreugde te ervaren en meer eigenwaarde te krijgen.

Wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld, heb je automatisch veel zelfkritiek. Om meer zelfvertrouwen te krijgen en om angst en verlegenheid te overwinnen, zijn positieve affirmaties een krachtig middel. Ze beïnvloeden jouw onbewuste brein en herprogrammeren jouw overtuiging systeem.

Hoe maak je een krachtige affirmatie?

Affirmaties kunnen dus een ondersteunend middel zijn om lekkerder in je vel te zitten en om meer vreugde te kunnen ervaren.

 

Hieronder geef ik aan hoe je een krachtige affirmatie maakt.

 • Formuleer de affirmatie positief, dus je beschrijft de staat van zijn die je wilt bereiken. Bijvoorbeeld: Ik heb vertrouwen of Ik ben deskundig.

 • Formuleer de affirmatie in een zin met zo weinig mogelijk tussenwoorden. Dus niet: Ik ben misschien, sommige dagen goed zoals ik ben. Maar: Ik ben goed zoals ik ben.

 • Formuleer de affirmatie in de tegenwoordige tijd. Dus Ik ben in plaats van Ik word of Ik zou willen. Je zegt tegen jezelf dat het op dit moment al zo is. Zo wordt jouw brein geïnstrueerd dat de situatie aantrekkelijk is en je nergens bang voor hoeft te zijn. Je kunt je ontspannen.

 • Een veelgemaakte fout is dat mensen beschrijven wat ze niet meer willen; ik wil niet meer ongelukkig, verlegen of angstig zijn. De woorden die je gebruikt zijn heel belangrijk, wanneer iemand de hele tijd zegt ik wil niet meer roken, is hij nog de hele tijd bezig met roken. Als hij zegt ik wil gezond zijn kan hij zich richten op activiteiten die gezond zijn. Iets niet willen werkt dus niet.

 • Gebruik je eigen woorden. Het is namelijk belangrijk dat de woorden voor jou herkenbaar zijn en jou een goed gevoel geven.

 • Zeg de affirmatie zoveel mogelijk hardop. Dat dringt meer door dan wanneer je het alleen in gedachten doet. Het wordt nog krachtiger wanneer je jezelf toespreekt voor de spiegel. Dan is het namelijk net alsof iemand anders het tegen jou zegt.

 • De kracht ontstaat wanneer je de affirmatie eindeloos herhaalt en het op een manier zegt dat je er een gevoel bij krijgt. Je zegt het met je volle bewustzijn, dus niet als een robot. Op een gegeven moment weet je dat het in jou is opgeslagen en geloof je er in.

 • Werkt het niet snel genoeg, gebruik dan de volgende affirmatie: Ik geloof in mezelf en in mijn mogelijkheden. Wanneer je jezelf een leven lang negatief hebt benaderd of veel eisen aan jezelf hebt gesteld, dan kost het tijd. Jouw overtuiging systeem vindt het wellicht onzin en gelooft er niet in. De aanhouder wint!

Om het wat gemakkelijker voor je te maken heb ik een lijst met voorbeeld affirmaties voor je gemaakt. Gebruik wat je nodig hebt en laat je inspireren om jouw persoonlijke affirmaties te maken.

 

Affirmaties voor een positief zelfbeeld

 • Ik ben de moeite waard

 • Ik mag er zijn

 • Ik kan genieten

 • Ik vergeef mijn onvolkomenheden

 • Ik voel me goed zoals ik ben

 • Ik ben liefdevol voor mezelf

 • Ik mag zijn wie ik ben

 • Ik heb veel te geven

 • Ik waardeer mezelf

 • Ik ben uniek

 • Ik bepaal hoe ik wil leven

 • Ik ben waardevol

 • Ik mag gevoelig zijn

 • Ik mag onzeker zijn

 

Opdracht

Bovenstaande affirmaties zijn mooie voorbeelden maar een affirmatie is nóg krachtiger als je deze zelf bedenkt en opschrijft. De opdracht bij dit hoofdstuk is dan ook dat je de affirmatie kaartjes aan de rechterkant download en hier een eigen bedachte affirmatie opschrijft. Als je ze op een kartonnetje plakt en vervolgens uitknipt heb je je eigen affirmatie kaartjes gemaakt. Als je helemaal wild wil doen kun je ze ook nog plastificeren :-)

Deze affirmaties bewaar je vervolgens op een plek waar je ze geregeld ziet. Hang er bijvoorbeeld één over je lichaam bij de spiegel, één over zelfvertrouwen op je werk in je agenda en één voor een positieve gedachte voor het slapen gaan op je nachtkastje. Doe wat jij prettig vindt. Alles mag, als het maar werkt voor jou.

Positieve affirmaties
bottom of page