top of page
Beautiful Landscape

Les5: Bevestiging zoeken

Hoe ben je vanmorgen wakker geworden? Voel je je al vrijer? Merk je dat je minder streng bent voor jezelf?

Deze vijfde module gaat over: Het realiseren van je dromen. 

De belangrijkste stap die je daarin kan nemen is alles wegnemen wat je tegenhoud. Als je dit voor elkaar krijgt is er namelijk niks of niemand meer die je tegenhoud en is jouw pad vrij om bewandeld te worden.

 

Een belangrijk inzicht

In dit eerste deel van deze vijfde module wil ik je weer een belangrijk inzicht geven. Een inzicht waarmee je meer op jezelf gaat vertrouwen en bevestiging kunt zoeken binnen jezelf in plaats van bij een ander.

Dit is overigens iets wat iedereen geneigd is om te doen. We hebben namelijk allemaal liefde nodig. Het grootste gedeelte van de mensen gaat alleen op zoek naar deze liefde BUITEN zichzelf. Terwijl de enige liefde die je echt nodig hebt, de liefde is die BINNEN in jou zit.

De liefde voor jezelf.

Natuurlijk is het fantastisch om daarnaast ook liefde van buitenaf te krijgen. Deze bevestiging van buitenaf moet alleen geen voorwaarde zijn om van jezelf te houden. Met andere woorden, het hoort niet zo te zijn dat je jezelf pas goed vindt als de buitenwereld dit ook vindt. Onzin. Jij bent perfect, precies zoals je bent. En zodra je dit door hebt, gaat alles stromen. Let maar op.

Opdracht 1

Ik wil graag dat je na gaat denken over hoe vaak je bevestiging zoekt bij een ander. Vervolgens ga je dit opschrijven: in welke situaties zoek je naar bevestiging en bij welke personen is dit? Je kunt hiervoor het werkblad gebruiken dat je vindt aan de rechterkant.

Wanneer je dit doet ga je merken dat je je steeds bewuster wordt van je eigen gedrag. Hoe je je aanpast om de liefde van de ander te mogen ontvangen. Als je in de gaten hebt dat je dit doet is het heel belangrijk dat je jezelf hiervoor niet op je donder geeft. Het is heel normaal en heel begrijpelijk dat dit zo is.

Opdracht 2

Om om te kunnen gaan met deze situaties wil ik graag dat je voor jezelf één of een paar zinnen opschrijft in het werkblad die je tegen jezelf kunt zeggen als je de neiging hebt om je aan te passen. Wat je bijvoorbeeld tegen jezelf kan zeggen:

Wat grappig, ik doe het weer. Ik zoek wéér bevestiging van een ander terwijl ik dit helemaal niet nodig heb. Ik ben goed zoals ik ben en ik hoef mij niet aan te passen om dit te kunnen voelen. Ik voel dit al.

Als je een beetje hulp nodig hebt bij het formuleren van zinnen die goed voelen voor jou, stuur me gerust een mail. Nogmaals, ik help je graag!

 

 

Van droom naar realiteit

Wat zijn jouw dromen?

Nu je weet dat je niet meer de bevestiging van andere mensen nodig hebt kunnen we nu aan de slag met de dromen die je hebt. Die heb je toch wel? Of bekijk jij de wereld vanachter een bril van onmogelijkheden?

Wat geloof jij? Dat jij je eigen leven kunt creëren? Of dat alles toeval is?

Als je denkt dat alles toeval is kan ik je op een briefje geven dat je de dromen die je hebt (als je die al hebt) niet waar gaat maken. Dromen waarmaken is namelijk iets dat je ZELF moet doen. En als jij niet gelooft dat het leven maakbaar is zal je waarschijnlijk ook niet de juiste noodzakelijke stappen gaan zetten.

Opdracht

 1. Ik wil graag dat je op papier gaat zetten wat je dromen zijn. Ook al zijn het maar vage dromen waarvan je denkt dat ze toch niet uitkomen, schrijf ze op. Door ze op te schrijven worden ze namelijk echt en zullen ze steeds concreter worden.Schrijf vervolgens vijf overtuigingen op die je hebt die je belemmeren het doel te bereiken. Met andere woorden: waarom jij niet geloofd waarom deze droom werkelijkheid kan worden.

 2. Kies van deze dromen de droom uit die je het sterkste voelt. De droom waar je het meeste energie van krijgt als je er aan denkt. Deze droom ga je opschrijven op het werkblad aan de rechterkant.

 3. Schrijf vervolgens vijf overtuigingen op die je hebt die je belemmeren het doel te bereiken. Met andere woorden: waarom jij niet gelooft waarom deze droom werkelijkheid kan worden.

 4. Vervolgens schrijf je vijf overtuigingen op die je zouden helpen je droom te realiseren. Dit mogen ook situaties uit het verleden zijn waarin je een bepaald doel hebt bereikt en die je kracht geven.

 5. Lees nu de beperkende overtuigingen die je hebt opgeschreven hardop voor. Identificeer je helemaal met deze beperkende overtuiging. Zeg dan: ik ga het doel halen. Ga nu eens bij jezelf na hoe dit voelt, wat je ervaart en wat je gedachten zijn. Schrijf dit op.

 6. Lees nu de bekrachtigende overtuigingen hardop voor en identificeer je helemaal met deze bekrachtigende overtuigingen. Vervolgens zeg je: ik ga het doel halen. Ga nu nogmaals bij jezelf na hoe dit voelt, wat je ervaart en wat je gedachten zijn en ervaar het verschil. Schrijf dit op.

Merk je dat jij zelf kunt bepalen welke energie je krijgt? De beperkende overtuigingen blokkeren je energiestroom en daarmee de weg naar jouw droom. De bekrachtigende overtuigingen geven je juist energie en laten je de mogelijkheden zien. Wil je je dromen bereiken? Dan moet je er dus voor zorgen dat die energie blijft stromen. En als je dat voor elkaar krijgt...the sky is the limit!

 

Laat je blokkades los en kom in actie

Hoe staat het met je dromen? Flitsen ze al vaker door je hoofd? Worden ze al concreter? Top!

Je gaat nu namelijk aan de slag om ze concreter te maken. Zo concreet zelfs dat je iedere dag een stapje dichterbij gaat komen.

Dat is namelijk het gevaar met grootse dromen. Ze zijn vaak zo groots en ver weg dat het lijkt alsof ze toch nooit uit gaan komen. Trap niet in deze valkuil! Als jij iets ECHT wilt en bereid bent om iedere dag de volgende logische stap te zetten, dan ga je er komen. Echt waar.

Waar je mee om moet leren gaan zijn je blokkades, je belemmerende gedachten. Je twijfels en je angsten. Deze moet je los laten.

 • Laat los wat anderen ervan vinden

 • Laat de gedachte los dat je het niet kan

 • Laat los dat je bang bent dat je faalt

 • Laat los dat jij dit niet kan bereiken

 

Heb vertrouwen in jezelf. Jij kan dit bereiken. Echt waar. Maar je moet het wel zelf doen. Niemand anders kan jouw dromen waarmaken. Ze zijn jouw verantwoordelijkheid.

Opdracht

Dit gezegd te hebben wil ik je vragen om per droom op te schrijven wat jij kan gaan doen om dichterbij jouw droom te komen. Het mogen grote stappen maar ook hele kleine dingetjes zijn. Maak de acties zo klein dat je in principe iedere dag één ding kan doen. Gebruik hiervoor het werkblad aan de rechterkant.

Om je wat meer richting te geven onderstaand voorbeeld:

Je bent in loondienst in een bloemenwinkel en hebt als droom je eigen zaak te beginnen.

 

Onderstaande dingen heb je o.a. nodig om dit te realiseren:

 1. Geld, het liefst veel

 2. Een pand

 3. Een busje of vrachtwagen

 4. Mogelijk werknemers

 5. Bloemen en planten

Onderstaande acties kun je uitvoeren om het bereiken van je droom in gang te zetten:

 1. onderzoeken hoeveel geld je nodig hebt en hoe je hier aan kan komen

 2. onderzoeken waar je je zaak wilt opzetten

 3. onderzoeken welke rechtsvorm je wilt voor je bedrijf

 4. een ondernemingsplan schrijven

Bovenstaande lijstjes zijn natuurlijk lang niet compleet maar zo krijg je een beetje een idee.

 

Mijn droom en acties

Als je namelijk eenmaal het juiste pad bewandelt, gaat alles heel soepel.

Heel gek maar alles wat je nodig hebt komt op één of andere manier jou kant op. Ik geloof dat iets geen toeval kan zijn.

Maak je dromen concreet

Maak je dromen concreet door zoveel mogelijk acties op te schrijven. Zodra je in beweging komt merk je dat er steeds meer ideeën komen en je alles steeds meer vorm begint te krijgen.

bottom of page