Contact gegevens

Tel: +32 477/670.620

 

angela@bitonti.be

Praktijkadres

Weggevoerdenstraat 43

3500 Hasselt

Navigatie
Informatie over tarieven en openingsuren

 

Ben jij slachtoffer van Narcisme of ken je iemand dat  een narcist is?

In het contact met een narcist, of dat nu éen van je ouders is, je partner of je kind, het is uiteindelijk soms moeilijk om nog onderscheid te kunnen maken tussen wat normaal is en wat abnormaal of zelfs onacceptabel.

Door je verhaal te vertellen kun je zelf vaak nieuwe inzichten krijgen.

Het meeste narcisme misbruik gebeurt verborgen.

Narcisme bestaat in een spectrum van ‘verborgen’ tot ‘openlijk’ narcisme en vele van hun tactieken zijn dus verborgen. De kracht van het vergif schuilt in de verborgenheid. De narcistische strategieën laten je feitelijk nooit toe te zeggen van, “dat heb jij nu net gedaan en ik weet dat jij dat deed”. Een slag in het gezicht kan je niet ontkennen, maar hier gebeurt het zonder dat je het werkelijk ziet. Ik zeg niet dat narcisten nooit slaan, maar het gebeurt allemaal meer subtiel. Het gebeurt onder de radar en glipt door de filters, door de schilden, de angstaanvallen, het gevoel van hulploosheid en de pijn waar de slachtoffers van dit misbruik zo verschrikkelijk onder lijden.

KENMERKEN van een narcist IN HET KORT

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf specialer dan anderen. Ze kunnen slecht tegen kritiek en tegenslagen en zullen dit uiten door boosheid en agressie. Een relatie hebben met een persoon die aan deze stoornis lijdt is vaak moeilijk, zowel in de werksfeer als privé.

Narcisten hebben zelf vaak niet door dat ze dit gedrag vertonen, voor hen is het de normaalste zaak van de wereld. Vaak proberen ze met hun gedrag mensen uit te buiten en te manipuleren om er zo voor te zorgen dat ze hun zin krijgen. Ze zetten mensen graag naar hun hand.

Hoewel narcisten in eerste instantie erg charmant over kunnen komen, is een langere relatie voor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vaak niet te doen. Ze verliezen erg snel hun interesse, komen arrogant over en zijn vaak niet geïnteresseerd in de gevoelens van anderen. Omdat er vaak meer psychische problemen aan ten grondslag liggen, ervaren narcisten vaak periodes van angst, depressie en eenzaamheid. Vaak is het hebben van een relatie met een narcist alleen mogelijk wanneer deze continu bewonderd en geprezen wordt door zijn/haar omgeving.

Jezelf realiseren dat je in een relatie zit met een narcist en dat deze je ongelukkig maakt, één van de belangrijkste stappen. Vaak ben je onderworpen aan mishandeling, geestelijk maar misschien ook lichamelijk. Het belangrijkste is dat je de stap zet om dit niet meer te accepteren. Je moet je realiseren dat je met deze persoon niet gelukkig wordt, dat je eigen identiteit op het spel staat. De enige persoon die deze beslissing kan nemen ben je zelf. Je moet jezelf bewust worden van het feit dat deze relatie ongezond voor jou is. En accepteren dat je de narcist niet kunt veranderen. Dit maakt de vervolgstappen voor jezelf een stuk makkelijker, hoe moeilijk het in het begin ook lijkt.

Waarschijnlijk ben je boos, gemengd met een heleboel andere gevoelens. Waarom doet iemand jou dit aan? Zodra je er echt over na gaat denken, ga je erachter komen dat je heel vaak gemanipuleerd bent. Dat je zeer oneerlijk behandeld bent en dat je misschien wel een ander persoon bent geworden, dan je was of wilt zijn. Belangrijk is om deze gevoelens te accepteren en je verwerking op gang te brengen. Je hebt dit nodig om jezelf weer te worden.

Als je jezelf afvraagt hoe je hier uiteindelijk van kan helen, dan is de kern zelfliefde. Niets aan jezelf doen is het ergste wat je kunt doen. Je zult aan jezelf moeten werken totdat je weer kan zeggen dat je werkelijk gelukkig bent. Je moet je kracht weer terugkrijgen, leren om grenzen te stellen, normaal te reageren en je emoties te controleren. Je hebt in een destructieve relatie gezeten, neem nu weer controle over je eigen leven en zorg dat je gelukkig wordt!

Ben je slachtoffer van Narcisme? Geraak je hier alleen niet uit?