top of page

Perfectionisme overwinnen

Wat als perfectionisme de bovenhand neemt?

 

Als je perfectionisme hebt, dan lever je waarschijnlijk uitstekende kwaliteit! Dit is een zegen en een van je sterke krachten. Het talent van perfectionisme kent echter valkuilen waarmee het tegenovergestelde effect bereikt wordt…Je trekt je dan alles persoonlijk aan en voelt je een grote mislukkeling als het misloopt.Op zich is het perfectionistische streven geen probleem, maar dat kan veranderen wanneer de lat te hoog ligt of opgelegd aanvoelt.

 

Prestatiegericht perfectionisme: de gezonde vorm die vooral uit passie en plezier stamt.

Zelfkritisch perfectionisme: waarbij druk en faalangst grote drijfveren zijn.

Bij jongeren gaat het de laatste jaren steeds vaker naar de verkeerde kant.

De sociale druk die zij ervaren om perfect te zijn is enorm toegenomen.In een tijdperk waarin jongeren zich op sociale media constant kunnen vergelijken met de meest rooskleurige momentopnames van anderen, is die conclusie niet onverwacht. Jongeren duwen elkaar een beetje in dat perfectionisme, omdat ze op alle domeinen moeten uitblinken: slim zijn, er goed uitzien, sportief zijn, een goed lief hebben en een grote sociale kring bezitten. Al vanaf de kleuterklas komen kinderen daarmee in aanraking. Horen dat je niet aan de torenhoge verwachtingen voldoet, kan tot een sterke bevestigingsdrang leiden. Daar hangen vaak angst- of schuldgevoelens aan vast.

Perfectionisme uit zich als kwetsbaarheidsfactor voor een waslijst aan stoornissen. je ziet eerst depressieve gevoelens, maar het uit zich ook heel fysiek.

- Overdreven piekeren leidt tot slapeloosheid,

- Schoonheidsidealen leiden tot eetstoornissen zoals anorexia. 

Perfectionisme kun je niet zomaar afleren. Je bewust zijn van je veeleisend gedrag is een eerste stap. Tracht uit te vissen van waar die drang naar het perfecte vandaan komt. Hou er rekening mee dat streven naar perfectionisme erg veel energie vraagt. 

Heb jij perfectionistisch gedrag?

Perfectionisme betekent dat je alles perfect wilt doen. Hierbij denk je dat het je meer oplevert, maar in de realiteit kost het je juist meer en maakt het je leven onnodig moeilijk.

 

Wat is de oorzaak van perfectionisme?

 De oorzaak van perfectionisme is vaak angst. Angst om imperfecties te hebben of ze te laten zien. Deze angst is diep verbonden met het ego. Angst en ego zijn namelijk bijna synoniemen. Dus iedere keer wanneer perfectionisme op komt dagen, is het ego aan zet.

Er zijn geen gelukkige perfectionisten.

Perfectionisten zullen denken: “Als ik dit niet op een perfecte manier kan doen, dan doe ik het liever niet.” Hierdoor doen ze uiteindelijk vrij weinig: ze krijgen weinig verrassing en avontuur. Het leven is best saai als je je zelden laat verrassen en geen avonturen aangaat.

Heb geen perfecte planning en voorbereiding: sta open voor nieuwe dingen!

Wijs niet te veel kansen af omdat je er niet perfect op voorbereid zou zijn. Je bent er klaar voor. Je kunt de uitdaging aan.

 

Het leven is een avontuur waarbij het juist de bedoeling is dat we leren van de dingen die niet perfect zijn, waardoor we volwassen kunnen worden.

Het kan je ook belemmeren in je werk in de vorm van faalangst en uitstelgedrag. Loslaten en anders denken zijn de sleutelwoorden naar meer rust in je hoofd.

 

Hoe kan je beginnen?

Met deze online training zet je de eerste stappen om los te komen van je perfectionisme.

In een paar stappen kan je starten met je online training.

Wat kost het?

Meedoen aan deze uitdaging kost je 95 euro.

Indien u een factuur wenst, gelieve dit te melden.

Zodra de betaling binnen is, begint de cursus.. 

Je mag ook altijd een betalingsbewijs doorsturen naar angela@bitonti.be

bottom of page