top of page
Vista.jpg
Hey! Ik ben Angela Bitonti,
en graag help ik je hoe om te
gaan met veranderingen!
De wereld en wijzelf zijn veranderd.
 
 
Een aantal maanden geleden wisten we nog niet van het bestaan van Corona af. Niemand had er ooit iets over gehoord. Onze generatie heeft nog nooit een pandemie meegemaakt. Niemand heeft een handleiding voor deze situatie. Niemand weet exact wat de consequenties zullen zijn. Niemand is hier helemaal niet mee bezig. Je wereld lijkt stil te staan, het leven staat op pauze. Of.. je komt juist ineens tijd tekort. Hoe het ook voor jou uitpakt op dit moment: het leven is anders. We zullen altijd te maken hebben met verandering, want de enige constante factor in onze levens is verandering. Of je nu wilt of niet.

De éen voelt weerstand tegen veranderingen en wilt het liefst dat alles bij het oude, veilige blijft.
De ander is continu op zoek naar verandering. (meer, anders, beter, sneller, verder...)

Een derde is helemaal oké met verwachte verandering, maar niet met onverwachte situaties.

We gaan allemaal op onze eigen manier om met zowel deze Coronasituatie, als alle andere veranderingen die ons leven subtiel beïnvloeden of radicaal omgooien.

De 4 fases van verandering 

Hoe je ook reageert op veranderingen, het is goed om er bij stil te staan. En dan bedoel ik, gewoon de boel even stilzetten. Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles steeds verandert. Om te beginnen, de tijd, de seizoenen. 
 
Net als de seizoenen, zijn er 4 fases 'emotie', 'loslaten', 'erkenning' en 'acceptatie'. Ze lopen niet in een logische en natuurlijke curve, maar gaan soms kriskras door elkaar heen en kunnen elkaar afwisselen. 
Zelfs bij precies dezelfde verandering, kan iedereen anders reageren. We verwerken allemaal op onze eigen manier.

Acceptatie

 

Verandering is iets waar we ons bijna automatisch tegen verzetten. Wat bekend is, is vertrouwd en veilig. Nieuw is onbekend en eng. We hebben de neiging om ons zo lang mogelijk vast te houden aan vaste concepten, patronen in ons dagelijks leven. We willen het liefst onze gewoontes behouden. Maar verandering betekent beweging, ontwikkeling, dynamiek.

Verspil geen tijd aan nadenken en praten over hoe vervelend vergankelijkheid is, want hoe meer je dat doet, hoe steviger je de negatieve gedachten verankert in je brein.  

 

Accepteer eerst de verandering. Het is zoals het is, het is bedoeld zoals het is. Zoek naar positieve affirmaties, want dan geef je hiermee een positieve betekenis aan de verandering. Door positieve woorden te kiezen, help je jezelf om te gaan met veranderingen. Wat je in feite doet is zoeken naar een andere manier van denken, een andere mindset scheppen.

 

Stap één: zie het probleem niet als een moeilijkheid, maar als een feit.

Stap twee: maak van het feit een mogelijkheid. Zie die mogelijkheid als nieuwe kansen. Geef die kansen dan aandacht en ze krijgen vormen en kleur en zo ontstaat er een scherp beeld van wat jij kunt doen in de nieuwe situatie. Jouw nieuwsgierigheid wint het van de angst.

 

Daag je hersenen uit met veranderingen in je dagelijkse gewoontes: fiets eens een andere route naar huis, kook een nieuw recept, kies eens voor een andere vakantie. Stap eens uit je vertrouwde boxje en kijk met een nieuwsgierige blijk de wereld in: wat gebeurt er dan?

Emoties

Je gevoelens zijn er nou eenmaal en alle gevoelens en emoties zijn ongevaarlijk en normaal. Maar herken en erken je je emoties ook werkelijk? Of probeer je ze weg te stoppen, te vermijden, te verdoven?

Zonder emoties kunnen we nooit tot acceptatie komen. En door gewoon door te gaan, gaan we nooit werkelijk leren accepteren. Acceptatie is pas mogelijk als je alle fases hebt doorlopen, inclusief je werkelijke gevoel en de echte en intense emoties die daar soms bij kunnen komen kijken.De realiteit is dat we simpelweg niet geleerd hebben om te dealen met onze emoties. Dat je je emoties de ruimte geeft en werkelijk onder ogen leert komen, hoeft niet te betekenen dat je er daarna in blijft hangen. Is de verandering waar je je nu druk om maakt iets wat blijvende impact maakt, of valt dat eigenlijk wel mee?

Bedenk wat je wel en niet kunt beïnvloeden

De buitenwereld verandert constant. 

Stel jezelf de vraag: wat kan ik werkelijk doen om mijn verantwoordelijkheid te nemen? Waar kan ik zélf iets aan doen? En dan is het antwoord wellicht dat je er níets aan kan doen.

Heel vaak blijven we vooral (te) lang hangen in gepieker over de dingen waar we niet wat aan kunnen doen. Die we niet kunnen veranderen. Waar we geen invloed op hebben. We focussen niet bewust op de dingen waar we wel invloed op hebben, omdat we zo vastzitten in ons hoofd.

Welke recente veranderingen in je leven kun je werkelijk wat aan doen? Zijn het veranderingen die je kunt terugdraaien? Zijn er keuzes die je kunt maken die iets aan de situatie veranderen? Of zijn het allemaal, stuk voor stuk, dingen die je hoofd bezetten maar eigenlijk onvermijdelijk en onveranderbaar zijn?

Je kunt het weer niet veranderen. Dat het van de zomer is overgegaan in de herfst is iets wat totaal buiten jouw cirkel van invloed ligt. Echter is het wel mogelijk om je zomerkleding op te bergen en een lekkere trui in de kast te leggen. Het is wel mogelijk om je paraplu af te stoffen en mee te nemen als je de deur uit gaat. Het is wel mogelijk om een nieuwe route uit te proberen wanneer je weet dat er altijd files op een bepaalde weg staan.

Wat kun je WEL doen?

Is het tijd om zelf te veranderen? Is het tijd om aan de slag te gaan, de regie te nemen en grip op je gedachten te krijgen? Is het tijd om het anders te doen en te leren dealen met de veranderingen die op je pad komen?

Leef in het moment

 

Aan het verleden kun je niets meer veranderen en op de toekomst heb je vaak beperkt invloed. Maar je kunt wel zelf kiezen hoe je je voelt en hoe je op bepaalde zaken reageert. Bedenk ook dat je acties van vandaag een effect zullen hebben op hoe je je later voelt.

We kunnen de consequenties van onze keuzes niet altijd voorzien. “Leef in het moment in de zin dat je accepteert dat je veel dingen niet kunt controleren.” Zo differentieer je ook weer tussen wat er wel en niet toe doet.

Op het moment van verandering voel je je misschien oncomfortabel. Dat komt o.a. doordat ons brein is ingesteld op ons veilig houden (en iets nieuws/onbekends voelt onveilig). En toch is het goed en zelfs noodzakelijk dat er verandering plaatsvindt.

In jouw verleden zijn er al zoveel dingen veranderd. En of je nu blij bent met die veranderingen of niet: je bent daardoor wel wie en waar je nu bent.

De seizoenen veranderen. Je leeftijd verandert (gelukkig maar, anders zou je ophouden met leven) en: je bereikt bijvoorbeeld bepaalde doelen. Wat ook verandering is! Verandering die je zelf opzoekt, dat we zeggen niet van verandering te houden, maar eigenlijk zelf steeds op zoek zijn naar meer, anders, beter, sneller... en niet vaak stilstaan bij datgeen we NU hebben. Dat wat nu IS. We merken pas op dat we eigenlijk wel heel blij waren met dat wat was, wanneer het begint te veranderen...

Maar iedere verandering is ook een kans. Een kans om het anders te doen. Een kans om iets te leren. Een kans om vooruit te komen.

Elke verandering creëert kansen.

 

Dit is echt een beslissing die niemand anders voor je kan nemen: Geloof dat deze verandering nieuwe kansen creëert. Besef dat het je doet groeien als mens. Beslis dat je ervan leert en er sterker uitkomt. Ik kan die beslissing niet voor je maken, dit is iets dat je zelf zult moeten doen. Maar is er eigenlijk wel een alternatief? Ik denk het niet. Verandering is niet tegen te houden, dus je kunt er maar beter een goed gevoel bij hebben.

Wees creatief en verzin voordelen van deze verandering:

1. Wat kan ik hiervan leren?
2. Wat zou ik volgende keer niet meer doen?
3. Wat zou ik volgende keer juist wel weer doen?
4. Wat is het beste wat me kan overkomen?
5. Kan ik inzien dat ik hierdoor groei als mens?

Bedenk wat je belangrijk vindt

 

De meeste mensen maken te weinig tijd vrij om zichzelf leren kennen en uit te vinden wat ze belangrijk vinden. Je kunt beter met veranderingen omgaan als je daar wel tijd voor inruimt.

Dit komt mede omdat de verandering als geheel vaak niet het probleem is, maar je wel last hebt van een specifieke bijkomstigheid. Als je opziet tegen een verhuizing, gaat het er bijvoorbeeld niet om dat je in een nieuw huis gaat wonen, maar dat je alles moet voorbereiden en inpakken.

Anderen maken zich zorgen over de eerste dag van een nieuwe job – niet vanwege de nieuwe uitdaging, maar bijvoorbeeld omdat je ineens tientallen nieuwe collega’s moet leren kennen.

 

Wanneer je die component voor jezelf kun identificeren, kun je de verandering opdelen en heb je veel meer overzicht. 

Zie verandering niet als een onoplosbaar probleem dat je verlamt. Accepteer het als een feit en zie het als een kans om verder te groeien. Zie het als een mogelijkheid om jezelf nog meer te ontwikkelen, om nog betere keuzes te maken, om nog dichter bij jezelf te blijven. Dan leidt verandering tot een verbetering.

Wil je minder stress en meer rust in je hoofd? Bestel dan de volgende e-cursus: 

Wil je meer zelfvertrouwen en positiviteit in je leven? Laat dan je stress en zorgen los met deze online training – en word weer ontspannen en positief!

Veel succes!

Liefs Angela 

bottom of page