top of page
Meer zelfvertrouwen Les 7

Les 7.

Hoe haal je meer uit jezelf op een manier die bij je past?

 

Kijk naar je sterke punten, niet de zwakke.

Eén van de grootste fouten die je kunt maken is te concentreren op het verbeteren van je zwakke punten. Als je van nature weinig aanleg hebt voor taal, rekenen of sport, dan helpt het je niet om jezelf daar eindeloos mee te confronteren.

Als analyseren, onder druk werken of het omgaan met grote groepen mensen niet je echte passie is, dan hoef je daar ook niet heel veel energie in te steken. Het feit dat je talent daar niet ligt en je het ook niet graag doet, zegt voldoende.

Het is beter om je te concentreren op je sterke punten. Dat zijn die dingen die je van nature graag doet en die je gemakkelijk afgaan. Kijk eens naar je talenten en de dingen waar je goed in bent. Deze maken je waarschijnlijk vrolijk, geven je vertrouwen in je eigen vaardigheden en plezier in het leven.

En daar draait het natuurlijk allemaal om. Iedereen heeft meerdere talenten. Iedereen, dus ook jij. Waarschijnlijk meer dan je nu beseft.

 

Bezig zijn met talenten en passies creëert zelfvertrouwen.

Je zelfvertrouwen wordt ondermijnd wanneer je iets moet doen wat je niet graag doet en waarvoor je denkt onvoldoende vaardigheden te hebben. Op dat moment worden de taken te moeilijk voor je. Draai het eens om, kijk naar de dingen die je leuk vindt en die je wel gemakkelijk afgaan.

Zo krijg je automatisch een positieve feedback van anderen en ook van jezelf. Dingen gaan sneller, makkelijker en je hebt er ook plezier in. Dit is een enorme oppepper voor je zelfvertrouwen.

Natuurlijk moet je zelf wel blijven uitdagen. Groei is immers een basiskenmerk van het leven. Alles groeit, van de bomen in het bos tot de mensen om je heen. De vraag is alleen: waar wil jij naartoe groeien?

Door je te focussen op je sterke kanten, creëer je uitdagingen die je van nature aankunt.

Want je talenten en je uitdagingen komen altijd overeen. Altijd!

Misschien vergt het wat oefening, maar als je jezelf ontwikkelt in de gebieden waar jij sterk in bent, bereik je jouw doelen. Uitdagingen in de gebieden waar je van nature goed in bent, zijn haalbaar en creëren een positieve, vreugdevolle groei.

Uitdagingen in een gebied waar je niet sterk in bent creëren stress en spanning. De doelen in deze gebieden zijn moeilijker te behalen, wat weer ten koste gaat van je zelfvertrouwen.

Vergelijk jezelf niet met een ander.

Zoals we al eerder vertelden komt een gebrek aan zelfvertrouwen vaak voort uit een negatieve vergelijking met anderen. Realiseer je het volgende: jij bent uniek en er is niemand zoals jij. Dat geldt ook voor iedereen om je heen.

Dus waarom verwacht je dat jij op een ander moet lijken? Dan zou de wereld wel heel saai zijn: als we allemaal op elkaar leken en allemaal perfect waren. Gelukkig zijn er genoeg verschillen en heb jij je sterke kanten, die weer anders zijn dan de sterke kanten van een ander.

Hecht niet te veel waarde aan de ideaalbeelden die de maatschappij je opdringt. Niet iedereen is een filmster, miljonair, fotomodel of president. In de reclame wordt altijd een beeld geschetst van een ideaal stel dat 's ochtends lachend in de badkamer hun tanden staat te poetsen. Dat 95% van de mensen die deze tandpasta koopt 's ochtends helemaal niet fris en lachend in de badkamer staat zegt genoeg.

Dus waarom houd je dan toch vast aan dat ideaalbeeld? Je kunt nu eenmaal nooit de knapste én de slimste én de rijkste én de populairste én de mooiste zijn!

Als je dan toch wilt vergelijken, vergelijk jezelf dan eens met mensen die het minder hebben dan jij. Vergelijk jezelf eens met iemand die in Afrika in een hutje woont en de hele dag maïspap eet.

Vergelijk jezelf eens met een 80-jarige die totaal geïsoleerd in een buitenwijk van Tokyo leeft en nooit buiten komt. Vergelijk jezelf eens met iemand die in een oorlogsgebied leeft. Ben je beter af dan deze mensen? Waarschijnlijk wel. Het klinkt misschien cynisch, maar als je je realiseert hoe goed jij het eigenlijk hebt in vergelijking met deze voorbeelden, dan voel je misschien wel beter.

Dus een vergelijking die in jouw voordeel uitvalt, doet je wel goed voelen.

Maar beter is het helemaal niet vergelijken. Want zelfvertrouwen is iets dat in jezelf zit en niet buiten jezelf ligt. Daarom is het beter om gewoon naar jezelf te kijken en je te concentreren op alle goede dingen in je leven en alle goede eigenschappen die jij hebt.

Zelfvertrouwen krijgen door jezelf te vergelijken met anderen is een paradox. Dat betekent immers dat je alleen vertrouwen hebt in jezelf als je beter bent dan anderen. Je bent niet beter en je bent niet slechter: je bent anders en je bent jezelf. Daar is zelfvertrouwen op gebaseerd: vertrouwen in jezelf!

Proberen te voldoen aan een ideaalbeeld werkt daarom net zo min. Ook een ideaalbeeld is niet wie je zelf bent. Het is een illusie. Niemand kan voldoen aan zo’n ideaalbeeld. We zijn allemaal slechts mensen, geen superwezens.

Als je probeert altijd aan dat ideaalbeeld te voldoen, stel je jezelf regelmatig teleur. De oplossing is niet om harder je best te doen, de oplossing is om het ideaalbeeld te laten vallen. Keer terug in de werkelijkheid en zie dat je misschien niet ideaal bent, maar wel jezelf. Dat geldt ook voor mij. Gelukkig maar!

 

Oefeningen

1. Schrijf eens vijf à tien sterke punten op van jezelf. Waar ben je goed in? Hoe voel je je als je bezig bent met de dingen waar je goed in bent?

 

2. Hoe kun je deze punten verder ontwikkelen? Hoe kun je je natuurlijke aanleg vergroten? Hoe zou je je voelen als die sterke punten nog sterker zouden worden?

 

3. Welk doel wil jij de komende 3 maanden bereiken? Welk doel zou je energie geven? Welk doel is die moeite waard? Kun je deze week nog de eerste stap zetten op weg naar dat doel? Hoe enthousiast zou je zijn als je dat doel bereikt?

 

4. Wat vind jij echt leuk om te doen? Hoe kun je zorgen dat je daar meer tijd voor vrijmaakt? Hoe kun je meer tijd besteden aan de dingen die echt bij je passen?

 

5. Wat vind je niet leuk om te doen? Hoe kun je dit vermijden of loslaten? Hoe kun je ervoor zorgen dat je hier minder tijd aan hoeft te besteden?

 

Let op je motivatie

Ja, het is geweldig als je een beetje excentriek bent. Vooral omdat het een resultaat is van zelfontpooiing. En dat is weer het resultaat van een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Probeer het dus niet andersom te doen. Door simpelweg anders te zijn zal je zelfvertrouwen niet ineens toenemen.

Probeer niet excentriek te zijn om in de smaak te vallen bij anderen, om je status te verhogen of om goedkeuring te krijgen.

Maar houd het ook niet tegen als je merkt dat je graag een ander pad bewandelt dan andere mensen in je leven.

Laat het een resultaat zijn van jouw zoektocht naar jezelf. Naar je authentieke jij die zich niet meer aantrekt wat anderen over denken, maar zich uit op een eigen unieke manier.

bottom of page