top of page
Meer zelfvertrouwen Les 8

Les 8.

Hoe vertrouw je meer op je gevoel?

 

Vertrouw op je gevoel.

Je gevoel is de verbinding met je diepste zelf. Dus de echte jij, zonder alle extra lagen die je in de loop der jaren hebt opgebouwd door negatieve ervaringen, angsten, de maatschappij, gebroken relaties, enzovoort. Je pure zelf. Dit zelf weet heel goed wat je wilt en wie je bent, en houdt geen rekening met angsten die je anders zo belemmeren.

Luisteren naar je gevoel doe je door jezelf vragen te stellen als: Wat wil ik nu echt? Welke beslissing voelt het beste? Het antwoord is afkomstig uit je diepere zelf en zal je nooit teleurstellen. Door te luisteren naar je gevoel en dat ook te volgen, leer je te vertrouwen op jezelf en ontwikkel je dus zelfvertrouwen!

Vertrouwen op je gevoel betekent: Ik kijk naar mezelf, luister naar mijn gevoel, wat ik echt wil en vertrouw erop dat dat de juiste beslissing voor mij is. Dit is misschien lastig als je het niet gewend bent te doen. Wellicht ben je gewend te vertrouwen op je verstand en wil je je keuzes beredeneren.

Oefen dan op dit vlak. Als je luistert naar je gevoel, maak je altijd de juiste keuze omdat dat de keuze is waar je echt achter staat en waar jij vrolijk van wordt.

Er is niets beters voor je zelfvertrouwen dan te luisteren naar je gevoel, de keuze te maken die daarbij hoort en vervolgens een positief resultaat te zien. Met dit resultaat kun je jezelf een compliment geven: je hebt de keuze gemaakt die het beste bij je past!

Als je begint te oefenen met het luisteren naar je gevoel, word je daar steeds beter in. Hierdoor maak je betere keuzes voor jezelf en beloon je jezelf voor het vertrouwen in je eigen unieke ik.

Wat blokkeert je gevoel?

Je kunt moeilijk bij je gevoel komen als je te veel in je hoofd zit: dus in je verstand. Veel cliënten die bij mij komen lukt dit niet. Dan vraag ik ze: "Wat vind je van deze koffie? Wat vind je van die bank? Wat vind je van deze bloemen of dat schilderij?" Allemaal geven ze direct een antwoord. Hun gevoel vertelt hen onmiddellijk of ze iets leuk vinden of niet.

Zo werkt het eigenlijk ook bij alle vraagstukken in je leven. Je weet of je iets leuk vindt. Je weet of iets goed voelt. Maar als je het verstandelijk gaat beredeneren, dan weet je het opeens niet meer.

Een goede vraag die je helpt, is: "Wat zou ik kiezen als ik wist dat elke keuze succesvol zou zijn?" Deze vraag gaat uit van je gevoel. Je gaat uit van succes en van wat je wilt. Zo krijgen je gedachten geen kans tussen jou en je gevoel te komen.

Probeer het maar eens: Wil je op een kantoor zitten of in de buitenlucht? Ben je graag onder de mensen of liever alleen? Houd je van drukte of doe je liever alles op je gemak? Je gevoel antwoordt je onmiddellijk. Het vertelt je direct waar je voorkeur ligt.

Als je kiest voor dat gevoel, kies je automatisch voor wat je wilt. Je zelfvertrouwen ligt altijd in het verlengde van wat je wilt.

Kortom, je gevoel geeft je zelfvertrouwen, mits je ernaar luistert. Onzekerheid is vaak het product van je gedachten. Zelfvertrouwen IS luisteren naar je gevoel.

Luister dus meer naar dat gevoel en minder naar je verstand!

 

Oefeningen

1. Neem deze week eens een beslissing puur op je gevoel. Het hoeft geen verstandige beslissing te zijn of eentje die je maakt omdat je denkt dat het moet. Neem puur een beslissing op basis van wat je gevoel je zegt en omdat jij het wilt.

 

2. Wat waren de gevolgen van deze beslissing?

 

3. Hoe voelt dit?

 

4. Kijk eens naar wat beslissingen in je verleden waarvan je denkt dat het de verkeerde waren. Kun je nagaan wat je gevoel je zei op dat moment? Voelde het misschien niet goed? Was er een klein stemmetje dat zei: "Dit is niet wat echt bij je past?"

 

5. Kijk eens naar de beslissingen in het verleden waar je je achteraf wel goed bij voelde. Wat zei je verstand toen? Niet doen? Waarom heb je toen toch gekozen voor die beslissing? Vertrouwde je toen op je gevoel en daarmee jezelf?

 

6. Kun je inzien dat je gevoel je nooit bedriegt? De mensen die niet op hun gevoel vertrouwen, zijn vaak onzeker. De mensen die vaak op hun gevoel vertrouwen, voelen zich juist wel zeker. Wat heb jij ervoor nodig om meer op je gevoel te vertrouwen?

 

7. Als je meer op je gevoel wilt vertrouwen, maar je bent bang fouten te maken, begin dan met iets kleins: een kleine beslissing, een kleine stap vooruit. Ook het vertrouwen op je eigen gevoel moet groeien. Oefening baart kunst, weet je nog? Begin klein en eindig groots!

Hoe sterker je zelfvertrouwen wordt, des te meer je jezelf durft te zijn. En ieder mens heeft zijn eigen talenten, interesses, vaardigheden en zijn unieke verzameling kennis.

Dus ieder mens is een beetje raar. En hoe meer je je eigen persoonlijkheid durft uit te drukken, des te excentrieker je vaak wordt.

De volgende stap gaat het over: Hoe blijf je jezelf en volg je je eigen weg?

bottom of page