top of page
Mountain Fog
Meer zelfvertrouwen Les 6

Les 6. Oefeningen en oplossingen om je zelfvertrouwen te vergroten 

 

Ontsla je interne criticus.

Als je loslaat dat je altijd alles perfect moet doen, is het veel makkelijker om tevreden te zijn. Zelfkritiek ondermijnt je zelfvertrouwen. Perfectionisme verlamt altijd. Natuurlijk heeft iedereen een intern stemmetje (je interne criticus) dat hem of haar waarschuwt en suggesties geeft.

Maar dat is wat anders dan een dictator die je continue klein houdt en zegt dat je nooit goed genoeg bent. Pak deze kleine dictator op en gooi hem uit je gedachten! En huur iemand in die beter voor je zorgt, die je complimenten geeft en je regelmatig laat zien wat je wel goed doet. Wees wat aardiger voor jezelf. Je bent het waard!

De paradox is dat veel mensen geen kritiek van anderen pikken, maar zichzelf wel continu bekritiseren. Zou jij omgaan met iemand die je voortdurend vertelt wat je niet goed doet? Die de vinger legt op elke zere plek en elk probleem tot op het bot analyseert en je zegt dat je het anders had moeten doen?

Nee toch? Van zo iemand zou je direct afscheid nemen. Je zou zeggen: Het enige wat je doet is mij wijzen op fouten en je geeft nooit enig blijk van waardering als ik dingen goed doe. Waarom sta je dan wel toe dat je jezelf kritiek geeft? Is er niet een gezondere manier om met jezelf om te gaan?

Het is een goed idee om jezelf regelmatig complimenten te geven. Beloon jezelf voor alles wat je wel hebt gedaan in plaats van te straffen voor alles wat je niet of niet goed hebt gedaan.

Waardering naar jezelf toe voor al je kwaliteiten en inspanningen geeft je zelfvertrouwen een enorme oppepper. Koop eens iets leuks voor jezelf als je een moeilijke taak hebt volbracht. Trakteer jezelf eens op een etentje of een dagje uit als beloning voor een zware werkweek.

Wees aardig voor jezelf en geef jezelf regelmatig complimenten. Dit verdien je – net zoveel als een gezond en sterk zelfvertrouwen. En niet toevallig gaan jezelf complimenten geven en zelfvertrouwen voelen altijd samen. Net zoals zelfkritiek en onzekerheid dat ook doen. Kies voor zelfvertrouwen – je hebt het zelf in de hand!

 

Vergelijk jezelf niet met een ander.

Zoals we al eerder vertelden komt een gebrek aan zelfvertrouwen vaak voort uit een negatieve vergelijking met anderen. Realiseer je het volgende: jij bent uniek en er is niemand zoals jij. Dat geldt ook voor iedereen om je heen.

Dus waarom verwacht je dat jij op een ander moet lijken? Dan zou de wereld wel heel saai zijn: als we allemaal op elkaar leken en allemaal perfect waren. Gelukkig zijn er genoeg verschillen en heb jij je sterke kanten, die weer anders zijn dan de sterke kanten van een ander.

Hecht niet te veel waarde aan de ideaalbeelden die de maatschappij je opdringt. Niet iedereen is een filmster, miljonair, fotomodel of president. In de reclame wordt altijd een beeld geschetst van een ideaal stel dat 's ochtends lachend in de badkamer hun tanden staat te poetsen. Dat 95% van de mensen die deze tandpasta koopt 's ochtends helemaal niet fris en lachend in de badkamer staat zegt genoeg.

Dus waarom houd je dan toch vast aan dat ideaalbeeld? Je kunt nu eenmaal nooit de knapste én de slimste én de rijkste én de populairste én de mooiste zijn!

Als je dan toch wilt vergelijken, vergelijk jezelf dan eens met mensen die het minder hebben dan jij. Vergelijk jezelf eens met iemand die in Afrika in een hutje woont en de hele dag maïspap eet.

Vergelijk jezelf eens met een 80-jarige die totaal geïsoleerd in een buitenwijk van Tokyo leeft en nooit buiten komt. Vergelijk jezelf eens met iemand die in een oorlogsgebied leeft. Ben je beter af dan deze mensen? Waarschijnlijk wel. Het klinkt misschien cynisch, maar als je je realiseert hoe goed jij het eigenlijk hebt in vergelijking met deze voorbeelden, dan voel je misschien wel beter.

Dus een vergelijking die in jouw voordeel uitvalt, doet je wel goed voelen.

Maar beter is het helemaal niet vergelijken. Want zelfvertrouwen is iets dat in jezelf zit en niet buiten jezelf ligt. Daarom is het beter om gewoon naar jezelf te kijken en je te concentreren op alle goede dingen in je leven en alle goede eigenschappen die jij hebt.

Zelfvertrouwen krijgen door jezelf te vergelijken met anderen is een paradox. Dat betekent immers dat je alleen vertrouwen hebt in jezelf als je beter bent dan anderen. Je bent niet beter en je bent niet slechter: je bent anders en je bent jezelf. Daar is zelfvertrouwen op gebaseerd: vertrouwen in jezelf!

Proberen te voldoen aan een ideaalbeeld werkt daarom net zo min. Ook een ideaalbeeld is niet wie je zelf bent. Het is een illusie. Niemand kan voldoen aan zo’n ideaalbeeld. We zijn allemaal slechts mensen, geen superwezens.

Als je probeert altijd aan dat ideaalbeeld te voldoen, stel je jezelf regelmatig teleur. De oplossing is niet om harder je best te doen, de oplossing is om het ideaalbeeld te laten vallen. Keer terug in de werkelijkheid en zie dat je misschien niet ideaal bent, maar wel jezelf. Dat geldt ook voor mij. Gelukkig maar!

 

Oefeningen

 

1. Wat voor compliment kan jij jezelf nu, op dit moment, geven?

 

2. Geef jezelf de komende dagen minimaal drie keer per dag een compliment. Om wat voor reden dan ook.

 

3. Hoe voelt dit?

 

4. Accepteer je je minder goede eigenschappen? Is het zo erg om eens lui, ongeduldig, makkelijk, ongemotiveerd of minder sociaal te zijn? Ken je iemand die echt perfect is?

5. Maak eens een vergelijking met mensen in je omgeving die het minder goed hebben dan jijzelf. Denk je dat ze met jou zouden willen ruilen? Denk je dat ze stiekem jaloers op je zijn? Vergeet die jaloezie, maar onthoud het compliment: Kennelijk is er toch iets dat je speciaal maakt. En kun je niets bedenken, dan heb je er misschien nog niet voldoende ernaar gezocht.

 

6. Waar ben je blij mee in je leven? Schrijf het op! Hoe meer dingen je bedenkt die je waardeert, hoe meer tevredenheid je voelt. Zekerheid komt voort uit tevredenheid. Wees tevreden met wie je bent en wat je doet en je vergroot automatisch je zelfvertrouwen.

 

7. Noteer eens vijf dingen die jij beter kunt of waar je meer van afweet dan de meeste mensen in je omgeving. Er is altijd wel iets. Blijf net zolang nadenken tot je iets vindt. Geeft de wetenschap dat je iets goed kunt je meer vertrouwen in jezelf?

 

8. Vraag eens aan mensen in je omgeving wat ze denken dat je beste eigenschap is. Ben je verrast door hun antwoorden? Hoe voel je je bij zo’n compliment?

 

 

De volgende stap: Hoe haal je meer uit jezelf op een manier die bij je past?

Wees een beetje 'gek'

Gek of ‘anders’ zijn is geen doel op zich, maar het is ook niet erg als het gebeurt als gevolg van je persoonlijke ontwikkeling. Mensen vinden dingen die nieuw of anders zijn al snel raar. En dat mogen ze vinden. Maar dat wil niet zeggen dat jij je moet inhouden.

bottom of page