top of page
Meer
zelfvertrouwen Les 1

Wat is zelfvertrouwen precies 

Voordat we beginnen

 

Voordat we tips en technieken kunnen bespreken die je zelfvertrouwen vergroten, zullen we eerst uitgebreid moeten bekijken waar een gebrek aan zelfvertrouwen vandaan komt.

Het heeft immers geen zin een oplossing te geven zonder het probleem te kennen.

De eerste paar e-mails die je ontvangt gaan dan ook in op de oorzaken van een gebrek aan zelfvertrouwen.

Ik kan me voorstellen dat je dat gedeelte wilt overslaan en direct de tips wilt horen.

Toch werkt het beter als je eerst jezelf analyseert en begrijpt. Zo bouwen we een stevig fundament voordat we aan de slag gaan met de adviezen en technieken.

Je kunt pas iets veranderen als je eerst begrijpt waar het vandaan komt!

Als ik je dan toch één tip kan geven voor de gehele cursusduur, dan is dat de volgende:

Spreek jezelf elke dag gedurende deze weken (en ook daarna) positief toe met een zogenaamde affirmatie: een zin die je helpt een gevoel van zelfvertrouwen te creëren.

Je geest gelooft wat jij hem verteld. De taak van de geest is te geloven - en uit te voeren - wat jij vertelt dat de waarheid is. Jouw taak is om je geest te voeren met gedachten die je ondersteunen.

 

Bijvoorbeeld: "Ik ben goed zoals ik ben, ik ben goed genoeg, ik ben het waard om van gehouden te worden.

Doordat je de zin vaak (zo vaak mogelijk) herhaalt, dringt deze door tot je onderbewustzijn en begin je de inhoud na verloop van tijd als jouw waarheid te zien. Je huidige (negatieve) overtuigingen over jezelf zijn ook affirmaties die je continu (onbewust) hebt herhaald. Je oefent er al mee, dus we hoeven er alleen nog maar de goede kant mee op te oefenen!

Voorbeelden van affirmaties kunnen zijn:

1. Ik ben de moeite waard, wat ik ook doe en wat iemand ook zegt.

2. Ik vertrouw op mezelf: ik weet dat ik alles kan wat ik wil.

3. Ik houd van mezelf zoals ik ben.

4. Ik geloof in mijzelf en ben trots op mijzelf.

5. Ik laat mijn twijfels los: het is tijd om een nieuw begin te maken.

6. Mijn kracht en zelfvertrouwen worden groter met elke stap die ik neem.

7. Ik verdien geluk en ben dankbaar voor wie ik ben.

Je kunt natuurlijk ook je eigen affirmatie maken: deze kan zo lang zijn als je zelf wilt. Ik ken mensen die elke dag het volgende herhalen:

Ik ben compleet en perfect, ik ben sterk en krachtig, ik ben liefdevol en gelukkig. 

De enige regel is dat een affirmatie voor jou goed voelt!

Een gebrek aan zelfvertrouwen komt door jarenlang jezelf negatief toe te spreken. Als je vanaf nu jezelf positief toespreekt, met behulp van jouw persoonlijke affirmatie, zul je zien dat alles begint te veranderen.

Deze stap is echt cruciaal, dus sla die niet over. Je zult na een paar dagen het verschil beginnen te merken!

 

Een advies over affirmaties:

Schrijf je nieuwe affirmaties op. Bewaar ze in je agenda of plak ze op je badkamer spiegel. Sommige mensen herhalen ze elke ochtend en elke avond. Hoe vaker, hoe beter. Iets wat je een goed gevoel geeft, kun je nooit te veel herhalen! Met een affirmatie creëer je een nieuwe werkelijkheid. Een werkelijkheid waarin je vertrouwt op jezelf.

 

Twee factoren zorgen ervoor dat dit voor je gaat werken:

1. Herhaling. Als je je affirmaties af en toe herhaalt, heeft het geen effect. Als je je affirmaties regelmatig herhaalt, wordt het bijbehorende gevoel steeds sterker. Zo wordt het van alleen maar een uitspraak ook echt je nieuwe werkelijkheid.

 

2. Gevoel. Probeer echt je gevoel erin te leggen. De zin "Ik geloof in mezelf en ben trots op mezelf" is algemeen en oppervlakkig. Het gevoel dat je in de zin legt, maakt het persoonlijk. Voel dat je trots bent op jezelf. Ook al voelt het nu misschien nog wat zwakjes, herhaling zorgt ervoor dat dit gevoel elke dag sterker wordt. Oefening baart kunst!

 

Wat is zelfvertrouwen?

 

De definitie van zelfvertrouwen is ‘een gevoel van vertrouwen in eigen capaciteiten, kwaliteiten en oordeel’.Dit betekent dat iemand met zelfvertrouwen gelooft in eigen kunnen, in zijn of haar eigenwaarde en in eigen beslissingen.

 

Iemand met weinig zelfvertrouwen:

1. Gelooft dat hij of zij de vaardigheid of eigenschappen mist om persoonlijke doelen te bereiken.

2. Gelooft dat hij of zij minderwaardig is of niet de moeite waard.

3. Geloof dat hij of zij foute keuzes of beslissingen maakt.

Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben een lage dunk van eigen vaardigheden, geloven niet dat ze talenten hebben, vinden dat ze het niet waard zijn gewaardeerd te worden, complimenten te ontvangen of succes te behalen, aarzelen in het maken van keuzes en twijfelen of ze de juiste beslissingen nemen.

Iemand met zelfvertrouwen:

1. Gelooft dat hij of zij iets kan (bijvoorbeeld een taak verrichten of een doel bereiken).

2. Gelooft dat hij of zij de moeite waard is.

3. Geloof dat hij of zij in staat is om de juiste beslissing te nemen.

Mensen met zelfvertrouwen geloven in hun eigen vaardigheden en talenten. Zij vinden dat zij het waard zijn om gewaardeerd te worden, succesvol en gelukkig te zijn. En zij vertrouwen op hun eigen gevoel en intuïtie om hen te leiden in het maken van de juiste keuzes en beslissingen.

Vitaminen voor je zelfvertrouwen

Het is goed om te erkennen dat je zelfvertrouwen een boost kan gebruiken. Net zoals je gezonder gaat eten als je gezondheid achteruit gaat, gaan we in deze eCursus jouw zelfvertrouwen opbouwen door ermee aan de slag te gaan.

We gaan ons niet richten op oppervlakkige veranderingen, zoals rechtop lopen en je haar kammen. Ik ga er vanuit dat je die zaken al onder de knie hebt.

We gaan er vooral voor zorgen dat jij helemaal jezelf kunt zijn. Dat je jouw leven kunt leiden zoals jij dat wilt, zonder je druk te maken over wat anderen van je denken.

En mocht je je haar nog niet gekamd hebben, nu is een goed moment. ;)

Oefeningen 

 

Deze oefeningen zijn bedoeld om de theorie toe te passen in de dagelijkse praktijk en je te laten nadenken over jouw eigen situatie. Deze tips gaan je helpen:

Tip 1: Probeer je antwoorden op papier (of op de computer) te zetten. Dit werkt veel beter dan alleen maar nadenken. Schrijf ze op en lees ze door. Dan zie je zwart op wit hoe je tegen dingen aankijkt.

Tip 2: Hoe beter je de oefeningen doet, hoe meer ervaring je krijgt. Het gaat er niet om iets te begrijpen, het gaat erom het toe te passen!

Tip 3: Bewaar je antwoorden. Dan kun je ze in de toekomst altijd teruglezen of aanvullen, zodat ze hun waarde blijven behouden.

Tip 4: Heb je de oefeningen af? Geef jezelf dan een compliment!

 

 

1. Pak een schrift en noteer eens de vijf beste eigenschappen die je hebt. Bijvoorbeeld: Ik ben hulpvaardig, ik ben betrokken, ik ben iemand die goed luistert, enzovoort. Noteer ook vijf vaardigheden, bijvoorbeeld: Ik spreek meerdere talen, ik kan goed organiseren, ik ben goed in analyseren, enzovoort. Wat zegt dat over jou? Kun je inzien dat je wel degelijk eigenschappen of vaardigheden hebt waar je op kunt vertrouwen? Waar je je wel zeker bij voelt? Is dat geen vorm van zelfvertrouwen?

 

2. Bedenk daarna vijf redenen waarom jij de moeite waard bent. Voorbeelden zijn: ik ben een goede moeder of dochter, ik ben sympathiek, ik doe mijn best, enzovoort. Het maakt niet uit welke redenen je verzint, zolang je er maar minimaal vijf opschrijft.

 

3. Noteer vijf beslissingen die je hebt genomen in je leven die goed voor je waren. Bijvoorbeeld: ik heb een bepaalde studie of hobby gekozen, ik heb de beslissing genomen te verhuizen, ik heb besloten een bepaald boek te lezen, enzovoort.

 

4. Lees je antwoorden nu terug. Waarop waren je beslissingen gebaseerd? Waarop heb je vertrouwd? Op je gevoel? Op je verstand? Is dat een vorm van zelfvertrouwen? Had je deze beslissing ooit genomen als je niet vertrouwde op jezelf?

 

5. Kun je zien dat je talenten hebt op een bepaald gebied? Dat je waardevol bent voor anderen? Dat je in staat bent om juiste beslissingen te nemen? Besef je wel echt wat je allemaal kunt? Denk hier eens over na als oefening. Je zult redenen vinden waarom je deze vragen positief kunt beantwoorden. Vraag jezelf: Waaruit blijkt dat ik dingen goed kan? Op welke manier ben ik waardevol voor anderen? Wanneer maakte ik een beslissing die achteraf juist bleek te zijn?

 

6. Denk eens na over een bepaald gebied in je leven waarin je wèl veel zelfvertrouwen hebt. Bijvoorbeeld als je iets doet wat je leuk vindt en goed kan. Wat doe je dan anders? Kun je verklaren waarom je op dat moment wel zelfvertrouwen hebt? Kun je die kennis ook inzetten in andere gebieden van je leven waarin je minder zelfvertrouwen hebt? Zie je dat je niet iemand bent met weinig zelfvertrouwen, maar dat je zelfvertrouwen afhankelijk is van de situatie?

 

 

De volgende stap, gaat in op de invloed van zelfvertrouwen

op de kwaliteit van je leven.

bottom of page