top of page

Stop nooit met dromen...


Mensen hebben een heel sterk ontwikkeld overlevingsmechanisme. Dat helpt ons om door een crisissituatie heen te komen. In een overlevingsstand blijven, kunnen we niet functioneren. Dan wordt het overleven in plaats van leven. Naast dat het dan heel veel energie kost om alle bordjes in de lucht te houden, is ook de blijdschap, de ontspanning en de lol ervan af.


Als we geconfronteerd worden met onverwachte gebeurtenissen kan het ons leven behoorlijk op zijn kop zetten. Zeker als het heel ingrijpend is. Dan kan het voelen alsof het leven zoals we dat eerst kenden, niet meer bestaat. De spelregels zijn veranderd. Wat eerst werkte, werkt opeens niet meer. Dan kunnen we het gevoel hebben dat ons leven niet meer klopt en dat het nooit meer goed gaat komen.


Wij zijn heel vaak gefocust op ‘het probleem’. We zijn zo bang dat het ons nog een keer overkomt, dat we krampachtig proberen de controle in handen te houden. In plaats van te focussen op het probleem is het belangrijk om de focus te verleggen naar de oplossing. Niet elk probleem kunnen we oplossen, maar we kunnen wel onze aandacht verleggen naar de toekomstige situatie.

Voordat je ook maar iets kunt veranderen, is het belangrijk om eerst je nieuwe situatie volledig te accepteren. Dit is niet makkelijk. Maar dan pas staan we open voor de mogelijkheden die deze nieuwe situatie biedt. Ondanks alles, vergeet niet te dromen. ❤️

Comentarios


bottom of page