top of page
Hersenen uitgelegd in Hersengolven

In 1924 ontdekte Hans Berger het EEG apparaat waardoor het mogelijk werd om hersengolven te meten. Het spectrum van deze hersengolven worden onderverdeeld in 5 verschillende soorten. Alfa, Beta, Theta, Delta en Gamma. De eerste vier zijn de meest bekende en daarin zijn de Beta golven de eerste die ik behandel.

 

 

 

 

 

 

 

De Beta Golven kenmerken zich door een frequentie van 14 Hertz (Hz.) tot ongeveer 40 Hz. Dit bereik is het meest krachtige bereik waar onze hersenen zich in kunnen bevinden want het is de staat waarin wij redeneren, besluiten nemen, werken, discussiëren en over het algemeen onze aandacht extern gericht hebben.

 

 

 

 

Het bereik van de Alfa golven loopt van ongeveer 7 Hz. tot 14 Hz. Wanneer we ons ontspannen produceren onze hersenen golven met een lagere frequentie dan de Beta golven. De Alfa staat wordt door ons als bijzonder plezierig ervaren. We zijn alert, maar toch ook ontspannen. Het is in deze
Alfa staat dat we het meest efficient kunt leren, beter leren dus, en het best informatie verwerken. In de Alfa staat beginnen we uit onze bron van creativiteit te putten die net beneden ons bewustzijn ligt. Het is de poort naar de diepere staten van bewustzijn. Door de diepe ontspannenheid van de Alfa staat kunnen we optimaal gebruik maken van onze beide hersenhelften én tegelijkertijd zijn we uitermate geconcentreerd met één ding bezig. De super leerstaat dus. Binnen het Alfa bereik vinden we ook de Schuman Resonatie terug. Dit is de frequentie van het electromagnetisch veld van de aarde. Dit zelfde frequentie word astronauten ook meegegeven wanneer ze de ruimte in gaan om ruimteziekte te voorkomen.

 

 

De Theta Golven vinden we in de range van 4 Hz. tot 7 Hz. In dit gebied zijn je hersengolven afgeremd totdat je bijna gaat slapen. We zijn in deze staat totaal ontspannen. We zijn in de staat tussen waken en slapen. De Theta staat maakt ons zeer ontvankelijk voor creatieve ideeën, beelden, flarden van dromen en lang vergeten her-inneringen. Het is de staat waar de magie van onze hersenen zo’n beetje begint. Theta staat is waar we aan het mediteren zijn, uiterst intuïtief en vol her-inneringen. De theta staat is ook de ideale staat voor super-leren, herprogrammeren van je mind, droom her-inneringen en zelf hypnose.

 

 

 

 

 

 

Wanneer de hersengolven tussen de 0,5 Hz. en 4 Hz zijn dan zijn we aan het slapen. We zijn ook fysiek totaal ontspannen en we zijn dan ook even ‘helemaal weg’. De Delta staat is ook waar we aan het herstellen zijn en genezen zijn omdat in die staat de het menselijk groeihormoon in aangemaakt wordt. Daarom is het ook zo vitaal dat je goed slaapt. Diepe slaap dus.

 

Gamma golven worden eigenlijk pas de laatste 10 – 15 jaar erkend, want voorheen werden ze gerekend tot Beta Golven. De Hoge Beta golven want de Gamma golven beginnen pas bij 40 Hz. en gaan ver door richting 70 Hz. Het is in deze staat dat we het meest in connectie staan met voorkennis, heldere inzichten en waarnemingen en hoger bewustzijn. Het is ook in deze staat dat we extreem veel informatie verwerken.

 

 

Kortom:

 

Met deze vijfde soort hersengolven hebben we het hele spectrum behandeld. Je kunt je nu ook goed voorstellen dat wanneer we veel informatie moeten verwerken, moeten leren, mindmaps gaan maken, kortom efficient met de informatstroom die om ons heen – en binnenin ons – stroomt om willen gaan dat we manieren moeten zoeken om in de Alfa staat en misschien wel zelfs in Theta staat moeten komen. In een volgende bericht zal ik daar dieper op in gaan hoe we dan kunnen aanpakken.

Beta golven
Gamma golven
bottom of page