top of page
Yoga Practice
Meditatie

Minder angst

en depressie

Meer energie

Minder slapeloosheid

Betere hersenwerking

Thuiskomen bij jezelf ...
Innerlijke rust …
Bewust leven …

Algemeen

Waarom mediteren?

Soorten meditaties

Meditatie oefeningen

Wat is meditatie?

Meditatie is een techniek voor het ontspannen en helder krijgen van je geest. Het huidige drukke bestaan vraagt veel van ons: om onze geest te bevrijden van spanningen en stress is meditatie een goede manier om te ontladen. Er zijn talloze meditatietechnieken, maar bij allen is het doel het bereiken van innerlijk rust, spiritueel ontwaken en ontwikkeling.

Mediteren is een sterke tool om in contact te komen met jezelf. Er zijn veel verschillende technieken, gedachten en ideeën over meditatie, maar innerlijke rust staat vaak centraal: meditatie zorgt voor meer zicht en grip op overheersende gedachten.

 

 

Geschiedenis

Mediteren is al meer dan 5000 jaar deel van het menselijke leven. Hoewel de wortels van het mediteren liggen in het hindoeïsme hebben de meeste goeddiensten over de hele wereld wel een vorm van mediteren of iets wat hier op lijkt.

Meditatie is eigenlijk begonnen als onderdeel van het vedische hindoeïsme. Dit is het oudste geloof waarbij meditatie als onderdeel werd gebruikt om geestelijke en spirituele verlichting te vinden. In India heeft men geschriften gevonden van 5000 jaar oud waarin men al schrijft over meditatie.

 

Hindoeïsme

Van de zes scholen van de Hindoe filosofie is yoga de school die zich richt op meditatie. Hoewel het hindoeïsme veel verschillende meditatie technieken kent, elk met een verschillend onderwerp, hebben ze uiteindelijk allemaal hetzelfde doel. Het bereiken van een rustige gemoedstoestand.

 

Boeddhisme

Siddharta Gautama, beter bekend als Gautama Boeddha, hij was de stichter en grondlegger van het boeddhisme duizenden jaren geleden. Oorspronkelijk was hij een verwende prins die uiteindelijk vluchte uit zijn paleis en zijn heil zocht in het zoeken naar spirituele verlichting in plaats van materiële rijkdom. Na 49 dagen mediteren onder een heilige vijgen boom bereikte Siddharta zijn verlichting. Door het bereiken van verlichting kreeg hij een groot inzicht in het menselijke lijden evenals in het proces wat nodig was om dit lijden weg te nemen.

Sinds de openbaring van Boeddha onder de heilige vijgenboom is mediteren het middelpunt geworden van het boeddhisme. De meditatie technieken die zij gebruiken zijn onderdeel geworden van het bereiken van verlichting en nirvana* en de vier belangrijke gebieden: mindfulness (aandachtig), inzicht, concentratie en rust. Dezelfde technieken worden ook vaak gebruikt door niet boeddhisten voor het verbeteren van de geestelijke en lichamelijke gezondheid of om andere geestelijke doelen te bereiken.

 

 

 

 

Simpelweg ‘’zijn’’ is een staat die veel rust met zich mee brengt. Emoties en gedachten komen en gaan: tijdens het mediteren leer je dit te observeren. Door te zien dat je deze gedachten en emoties niet bent, leer je de technieken om makkelijker los te komen uit de hectiek van het alledaagse leven en leer je beter om te gaan met emotionele schommelingen.

 

Meditatie voor de mentale voordelen

De belangrijkste reden dat mensen gaan mediteren is vanwege de vele voordelen die het met zich mee brengt. De meeste beginners gaan mediteren met de motivatie om stress te verminderen, het lichaam te ontspannen, de concentratie te vergroten, pieker gedachten los te leren laten, beter te slapen, gelukkiger te worden, dichter bij hun gevoel te komen of meer innerlijke rust te ervaren. Wat daarbij extra motiveert is dat veel van de voordelen die aan meditatie worden toegeschreven wetenschappelijk onderbouwd zijn. Meditatie biedt mensen een mogelijkheid om te ontsnappen uit die continue drukte.

Persoonlijke ontwikkeling en prestaties

De laatste jaren is de belangstelling voor persoonlijke ontwikkeling, groei en zelfhulp enorm toegenomen. Door te mediteren kun je via zelfobservatie jezelf (diep van binnen) beter leren kennen. Je wordt je meer bewust van de werking van je denken,  je emoties, je lichamelijke sensaties, zintuiglijke waarnemingen, gevoelens, intuïtie en gedragingen. Als je je meer bewust wordt van je innerlijke wereld opent dit de mogelijkheid om er beter mee om te kunnen gaan, ervan te kunnen leren en om oplossingen en insteken te leren kennen die je voordien nog onbekend waren.

Mediteren wordt vaak als iets heel zweverigs gezien. Stil zitten, bewust ademhalen, je gedachtes op stop zetten. Dit is wat er vaak onder mediteren wordt verstaan.

 

Maar wat als je er anders naar gaat kijken? Wat als je het als een training ziet van je lichaam en geest. Net als je bijvoorbeeld hardlopen of fitness doet om je lichaam fit te houden, doe je mediteren om je geest te trainen. Mediteren schijnt een hele goede manier te zijn om rust in jezelf te vinden, je gedachtes op een rijtje te zetten, zelfs gezond (lichamelijk en geestelijk) te voelen. Velen zijn erg sceptisch hierover, maar ik zal proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen zodat jij misschien ook meditatie in jouw patroon kan toepassen!

Vind je het nog steeds zweverig onzin? De wetenschap heeft zich erin verdiept en er is ondertussen zelfs onderzoek gedaan naar de effecten van mediteren. Guess what? Er zijn alleen maar positieve gevolgen uit gekomen. Wil je weten wat voor goede dingen mediteren jou gaat brengen?

 

 

  1. Het voorkomen van een depressie. Mensen die depressief zijn/worden hebben allemaal gedachtes door hun hoofd spoken. Door je meer bewust te zijn va het NU maak je je automatisch minder zorgen over het verleden en de toekomst.

  2. Meer emotionele balans. Een onderzoek uit 2012 heeft aangetoond dat mensen die mediteren blijvende emotionele balans creëren. Hieruit bleek dat na de cursus de hersenactiviteit in het deel van de hersenen wat de emoties regelt lager was.

  3. Je ontwikkelt compassie. Dit is éen van de mooiste dingen wat je kunt hebben als mens. Met mediteren leer je niet alleen compassie ontwikkelen voor anderen, maar ook voor jezelf.

  4. Beter focus en concentratie. Studies van o.a. de Harvard Universiteit hebben aangetoond dat door meditatie Alpha Golven in de hersenen toenemen. De zogenaamde ‘Alpha staat’ zorgt er voor dat je beter kunt leren en meer informatie kunt verwerken. We zijn creatiever en we gebruiken onze beide hersenhelften.

  5. Je wordt gelukkiger. Een hersenscan wees uit dat de verbinding tussen beide hersenhelften veel hoger was dan gemiddeld. Hoe hoger dit ratio tussen de linker en de rechter hersenhelft, hoe gelukkiger mensen zijn.

  6. Verminderde schrikreactie en minder angstig. Op het moment dat je zo ontspannen bent, zo gefocust bent kan niks je meer afleiden. Dit kun je vervolgens ook weer gaan trainen. Er is een sterke correlatie tussen de angsten van mensen en deze schrikreactie. Hoe minder deze schrikreactie dus is, hoe minder angstig iemand gelijk ook is.

  7. Sterker immuun-systeem. Je denkt misschien dat mediteren alleen maar psychologische voordelen heeft. Toch zijn er ook fysieke voordelen van mediteren. Volgens studies herstelden mensen die mediteren na virussen veel sneller en werden ook minder ziek.

  8. Een lagere bloeddruk. Een studie aan de Universiteit van Kentucky heeft aangetoond dat Transcendente Meditatie (het herhalen van een mantra) de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.

  9. Minder eenzaamheid. 30 minuten per dag mediteren verlaagt je gevoel op eenzaamheid. Je voelt een  totale verbinding met alles en leert vrede te hebben met alleen te zijn.

  10. Beter nachtrust. Een onderzoek werd gedaan op mensen die slaap problemen hadden. Na het mediteren in hun patroon te ontwikkelen sliepen ze goed ’s nachts en verbeterde hun leven overdag ook gelijk.

 

 

 

Wij mensen hebben minstens 3000 gedachten per dag. En wist je dat onze gedachtes echt de baas over ons zijn? Je gedachten bepalen bijvoorbeeld wat je eet en hoeveel je eet. Of je gaat sporten, of voor de TV gaat hangen. Of je vroeg op staat, of lang in je bed blijft liggen. Etc. Je gedachten doen in principe wat ze willen doen. Hoe vaak kan jij succesvol tegen jezelf zeggen – ‘Ok, nu stoppen met zorgen maken en alleen maar positieve gedachten denken’ – ? Je gedachten zijn dus de baas. Meditatie kan er voor zorgen dat je meer controle krijgt over deze gedachten. Meer controle, zodat je je minder laat leiden door emoties.

Meditatie is een natuurlijke manier om je geest te leren kennen en te trainen. Het trainen van deze gedachten is absoluut niet eenvoudig. Het vergt veel oefening.

 

Heel simpel gezegd is meditatie rusten. Heb je gesport, dan heeft je lichaam rust nodig om zich te herstellen. Je geest en gedachten zijn niet anders. De hele dag door krijgen je allerlei impulsen en verwerken je hersenen ontzettend veel informatie. Geluiden, geuren, gevoelens etc. Slapen zorgt voor een groot aandeel van het herstellen van de geest. Maar soms houden je gedachten vast aan bepaalde dingen en kan zelfs slaap niet zorgen dat je deze dingen op de juiste manier verwerkt. Je kan dan gewoon niet stoppen met piekeren en blijft je maar zorgen maken over deze angsten.

Velen zien mediteren als een manier om hun gedachtes op stop te zetten, maar zo simpel is het niet. Eigenlijk leer je je gedachtes te observeren zonder er gelijk een mening of een vervolg gedachte op te hebben.

De positieve effecten
bottom of page