Lifecoach Angela Bitonti

Meer zelfvertrouwen
Les 5. De sleutels naar
blijvende verandering
Hallo
Ik stel veel prijs op je mening!
Ik hoor heel graag wat jouw ervaring is!
Ik heb deze cursus ontwikkeld voor jou - zodat het jou kan helpen. Mensen helpen geeft me veel plezier. Zo kan ik doorgeven wat ik zelf heb geleerd.
Dus heeft de cursus je geholpen? Ook al is het maar een klein beetje? Ben je er iets sterker, wijzer, relaxter, gelukkiger door geworden? Dan hoor ik het graag, want daar doe ik het voor!
Alle feedback is uiteraard anoniem en vertrouwelijk.
Alvast bedankt!
Werken aan je zelfvertrouwen: de sleutels naar blijvende verandering.
Het verhogen van je zelfvertrouwen doe je niet door middel van een trucje. Blijvende verandering creëer je alleen door te werken aan je authentieke zelf, jouw unieke persoonlijkheid.
Houd er rekening mee dat zelfvertrouwen, net als alle andere eigenschappen, werkt als een soort spier: alleen door oefening maak je het sterk. Dus je moet aan de slag, maar wel zodanig dat je ook trouw blijft aan jezelf. Voordat je zelfvertrouwen kunt tonen aan de buitenwereld, moet je het eerst zelf ervaren en voelen.
De volgende adviezen leggen de basis voor een gezond zelfvertrouwen. Stuk voor stuk geven ze een fundament. Lees ze aandachtig door en stel je ervoor open - zie de waarheid ervan in. De oefeningen in dit gedeelte stellen je in staat om deze adviezen te vertalen naar de praktijk.
Neem verantwoordelijkheid
De belangrijkste stap in het verhogen van je zelfvertrouwen is het nemen van verantwoordelijkheid. Dat wil zeggen, dat je zelf de verantwoording neemt voor je leven. Je kunt meer dan je denkt!
Op het moment dat je je zelfvertrouwen laat afhangen van externe situaties of de mening van anderen is het iets waar je zelf geen invloed op hebt. En dat is nu juist het punt van deze cursus: zelf het initiatief nemen om je zelfvertrouwen te verhogen. Wat dat betreft ben je succesvol geslaagd voor de eerste stap!
De komende periode moet je je richten op jezelf. Laat anderen doen wat zij willen en hecht er niet te veel waarde aan. Neem de verantwoordelijkheid om je eigen gedrag onder de loep te nemen en zelf te werken aan je eigen ontwikkeling.
De mate van zelfvertrouwen verschilt per situatie.
Je kunt bijvoorbeeld heel veel vertrouwen hebben in je sociale vaardigheden en op je gemak zijn in de contacten met vrienden. Maar als je nieuwe vaardigheden aan het opdoen bent, merk je plotseling een gebrek aan zelfvertrouwen. Dus externe situaties beïnvloeden wel ons zelfvertrouwen, maar het wil niet zeggen dat ze het ook volledig bepalen.
Blijf je concentreren op wat jij eraan kunt doen, onafhankelijk van anderen of bepaalde situaties. Neem de verantwoordelijkheid om tegen jezelf te zeggen: Ik en alleen ik bepaal hoe ik me over mezelf voel. Wat anderen er ook van vinden en wat er ook op mijn pad komt, ik kan trots zijn op mezelf en ik waardeer, accepteer en vertrouw mezelf.
Bij elke nieuwe stap die je neemt kom je een beetje uit je comfortzone: de zone waarin je op je gemak bent. Het is logisch dat je op dat moment wat onzekerheid voelt. Je zult merken dat het afneemt als je wat ervaring opdoet in je nieuwe situatie. Uit je comfortzone stappen hoort bij het leven. Het gebeurt automatisch als je groeit.
Zolang je groeit in de richting die je wilt, ben je op de goede weg!
Accepteer jezelf.
Je bent niet de beste, noch de slechtste. Niet de slimste, noch de domste. Niet de oudste, noch de jongste. Niet de knapste, noch de lelijkste. Je bent net zoals de meesten van ons. Op je eigen manier ben je uniek en heb je kwaliteiten in een verhouding die niemand anders precies zo heeft.
Je hoeft dan ook niet fundamenteel te veranderen. Net als wij allemaal faal je soms. We maken allemaal fouten, dat hoort er nu eenmaal bij. Je hoeft geen Nobelprijs of een Olympische medaille te winnen. Kortom, zoals je bent, ben je prima. Jezelf oké vinden is een geweldige manier om je zelfvertrouwen te verhogen.
Bovendien is het ook de realiteit. Als je jezelf niet accepteert, wie zou het dan moeten doen? Je kunt wel hopen dat je op dag wakker wordt en dat je een compleet andere persoon bent, maar dat is een fantasie en niet de werkelijkheid. Kijk eens naar alle dingen die er goed aan je zijn.
Als je jezelf afwijst, mis je het contact met je innerlijk en dit maakt je zwak. Zelfacceptatie legt de verbinding weer met je innerlijk. Je hoeft niet meer te vechten om iemand anders te zijn. Zoals Popeye ooit zei: Ik ben wie ik ben, en dat is alles wat ik ben.
Met al je goede eigenschappen, sterke kanten, talenten en vaardigheden ben je prima. Met al je slechte eigenschappen, zwakke kanten, gebrek aan bepaalde talenten of vaardigheden, ben je nog steeds…helemaal prima!
Als alleen de mensen die perfect zijn zelfvertrouwen zouden hebben, dan zou iedereen op deze planeet onzeker zijn. Sterker nog, als je perfect bent moeten we je helaas op een andere planeet plaatsen. Op deze planeet hebben we allemaal wel schoonheidsfoutjes. Accepteer de werkelijkheid: zoals je bent, ben je prima.
Oefeningen
1. Bedenk eens of jij op dit moment de schuld aan anderen geeft hoe jij je voelt. Maak jij hen verantwoordelijk hiervoor? Lost dit ook iets op? Of geeft het je alleen maar negatieve energie?
2. Hoe kun je zelf de verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en verandering nemen? Merk je dat je daardoor meer controle krijgt? Merk je dat je daardoor meer in beweging komt?
3. Wat zou je moeten doen om meer zelfvertrouwen te krijgen? Welke actie kun je nemen of welke eigenschap moet je ontwikkelen?
4. Wat kun je vandaag nog veranderen, dat het grootste positieve effect op je leven zal hebben? Welke nieuwe gewoonte kun je beginnen? Welke beslissing kun je nemen? Wat kun je doen? Begin die gewoonte, maak die beslissing, zet jezelf in beweging. Geeft dat geen zelfvertrouwen?
5. Wat zou je nodig hebben om jezelf helemaal te accepteren? Tip: je hebt eigenlijk niets daarvoor nodig. Alleen de bereidheid en de beslissing jezelf te accepteren. Zelfaccepatie kost veel minder moeite dan proberen perfect te zijn...
6. Ben jij de moeite waard? Voor wie, behalve voor jezelf, heb je betekenis? Voor je ouders, voor je kinderen, voor je vrienden en familie? Ga eens alle mensen na die je waarderen. Accepteren zij jou meer dan jij jezelf accepteert? Accepteer jij anderen meer dan jezelf? Hoe kun je dat veranderen? Hoe kun je dat vanaf nu anders gaan doen?
7. Hoe kun je jezelf vergeven voor de fouten die je hebt gemaakt? Wat is ervoor nodig te zien dat je nu niets meer kunt veranderen aan het verleden? Wat is ervoor nodig te zien dat iedereen fouten maakt?
8. Hoe voel je je nu? Beter? Zo nee, sta dan iets langer stil bij deze vragen. Het heeft geen zin meer zelfvertrouwen te willen hebben, terwijl je jezelf niet accepteert zoals je bent. Die twee gaan namelijk altijd samen. Neem je tijd. Als je jezelf werkelijk leert te accepteren, heb je daar de rest van je leven plezier van. Gun jezelf het beste. En zelfacceptatie is het beste dat je kan overkomen!
De volgende stap gaan we meer oplossingen geven die je helpen je zelfvertrouwen te vergroten.
Pijn hoort bij het leven. Het is onderdeel van de menselijke ervaring. Het is door ‘schade en schande’ dat je wijs wordt. Zonder pijn lijkt je leven veilig en comfortabel. In werkelijkheid wordt het steeds leger en leger. Een leven met veel zelfvertrouwen is niet hetzelfde als een leven zonder pijn. Het betekent vooral dat je open staat voor wat het leven te bieden heeft, en dat je beter om kunt gaan met wat er op je pad komt.
De kracht van kwetsbaarheid
Waarom is kwetsbaarheid zo belangrijk? Denk je maar eens in wat er gebeurt als je een nieuw persoon leert kennen.
Eerst heb je een oppervlakkig gesprek (wat doe jij voor werk, waar kom je vandaan etc.). Als het klikt wordt het gesprek persoonlijker. Je gesprekspartner legt uit dat hij moeite heeft met grenzen aangeven, of dat hij onzeker is over zijn capaciteiten op zijn werk.
Nadat hij zich een stukje heeft blootgegeven, besluit jij dat het veilig is om hetzelfde te doen. Jij deelt een van jouw onzekerheden, waarop hij weer een stukje verder gaat.
Op deze manier bouwen jullie vertrouwen, en worden jullie steeds kwetsbaarder naar elkaar toe. Dit brengt jullie dichter bij elkaar, en vormt mogelijk de basis voor een mooie vriendschap.
Zonder deze kwetsbaarheid blijf je hangen in oppervlakkigheid, en kun je nooit verder komen in de relatie. Dan blijft het bij borrelpraat, en maak je dus nooit echt verbinding.