top of page

De bagage van je leven...


De rugzak van het leven. Iedereen draagt er één met zich mee. De rugzak staat symbool voor de last die ieder op haar eigen manier met zich meedraagt.  Een vervelende gebeurtenis, situaties waar je steeds weer in terecht komt,  je draagt het allemaal met je mee.

Al deze bagage speelt een rol bij hoe je nu in het leven staat. Het is altijd ergens aanwezig, achter in je hoofd, in je gevoel en spreekwoordelijk in je rugzak. Het kan voor sommige mensen best zwaar worden, maar waarom laten we dat dan zover komen? Hebben we een keuze?


Ik denk dat je altijd een keuze hebt.  Ik zeg niet dat het altijd makkelijk is, maar niet onmogelijk. De bagage in je rugzak zorgt er niet alleen voor dat je kennis en inzichten hebt opgedaan, maar kunnen er ook voor zorgen dat je belemmert wordt in je persoonlijke ontwikkeling. Door een gebeurtenis in het verleden kun je angst opbouwen, vooroordelen ontwikkelen en jezelf in een hokje plaatsen. ‘Zo ben ik niet’, ‘dat kan ik niet’, ‘daar begin ik niet nog een keer aan’ enzovoorts. Dit zijn allemaal belemmeringen voor je persoonlijke ontwikkeling.


Kijk naar ‘het leven dat voor je ligt’ niet naar jouw ‘rugzak van het leven’

Waarom zou je alle vervelende gebeurtenissen met je mee blijven zeulen? Gebruik het dan ook vooral niet als excuus om niet naar jezelf te kijken. Het kan je leven zwaarder maken dan nodig. Iedereen draagt een rugzak, met zijn/haar eigen inhoud. Maar blijf naar jezelf kijken in plaats van naar je rugzak.


Comments


bottom of page