top of page

Geef elkaar de ruimte in de relatie.


Een gebrek aan vrijheid in een relatie is verstikkend. Wat als je partner je kort wilt houden? Vrijheid en vertrouwen zijn essentieel voor elke relatie. Door iemand vrij te laten, blijft je relatie gezond. Respecteer de behoefte van een ander, maar ook je eigen wensen. Vrijheid en respect voor de ander is het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven.

Ieder mens heeft recht op vrijheid.

Door iemand vrij te laten, geef je blijk van vertrouwen en respect. Vertrouwen moet je verdienen, maar ook geven. Soms zijn mensen zo beschadigd in vorige relaties, dat ze van alles proberen om hun nieuwe relatie te controleren. Ze projecteren de ervaring met hun ex op hun nieuwe partner. Maar zonder vertrouwen is een gezonde relatie niet mogelijk. Zonder vertrouwen blijft er altijd afstand tussen twee mensen.

Respect wil zeggen: ik laat je in je waarde en houd rekening met je behoeften.

Onthoud wel dat er altijd één is die iets doet – en een ander die dat toestaat. Vrijheid, vertrouwen en respect zijn fundamenteel voor elke relatie.

Wat is het echte probleem?

Elke dwang (dus ook de behoefte de ander in alles te controleren) komt voort uit onzekerheid. Jaloezie, hoge eisen stellen, iemand kort houden, bazig zijn, wantrouwen: het komt allemaal voort uit onzekerheid. Als ik me prima voel over mezelf, dan heb ik ook niet de behoefte jou te vertellen wat je moet doen. Dan accepteer ik jou zoals je bent. Maar als ik onzeker ben – over mezelf of over onze relatie – dan wil ik je graag controleren en sturen. Dan is vrijheid juist iets engs.

Comments


bottom of page