top of page

Heb jij ook zo’n stemmetje in je hoofd?


Die stem in je hoofd is NIET de stem van jou eigen zelf. Het is de stem van je opvoeding en ervaringen uit het verleden. En er is ook geen uitknop. De megafoon staat altijd aan. En weet je wat het rare is? Dat stemmetje heeft bijna iedereen.

Waar komt dat stemmetje vandaan?

Zie het zo: als baby is die stem er nog niet. Maar als klein kind begint dat stemmetje langzaam te spreken. Het is bedoeld om problemen op te lossen.

Je wilt iets hebben van je moeder en je merkt dat als je heel zielig kijkt, je het krijgt. Het stemmetje zegt:

“Doe zielig, dan krijg je wat je wilt.”

Het stemmetje is dus een geweldig hulpmiddel dat je helpt te overleven in deze wereld:

1 – Het merkt wanneer je krijgt wat je wilt. 2 – Het vertelt je als er gevaar is. 3 – Het laat je weten als je fouten maakt.

Langzaam begin je het stemmetje te vertrouwen, want het heeft al zoveel problemen voor je opgelost. Wat het zegt, dat moet wel de waarheid zijn!

Het enige nadeel is dat het stemmetje ook vaak niet zo behulpzaam is.

Het vergroot je fouten, zoemt in op alles wat niet goed gaat, wordt in de loop der jaren steeds angstiger en ook steeds neurotischer. Hoe meer je ernaar luistert, hoe meer problemen je voor je ziet…

Van probleemoplosser is dat stemmetje in je hoofd ‘plotseling’ een probleemveroorzaker geworden. Als je je jong bent, leert het stemmetje je welke ervaringen goed voor je zijn en welke je moet vermijden. Zo leer je.

Maar na verloop van tijd geeft het stemmetje je iets waarmee je helemaal op de automatische piloot kunt draaien. En dat iets, dat heet een overtuiging.

In het kort: een overtuiging is jouw of mijn idee van de ‘waarheid’.


Je kunt naar het stemmetje in je hoofd blijven luisteren. Dan blijf je vastzitten in je hoofd, krijg je de hele dag een lading zelfkritiek over je heen en voel je je nooit goed. Frustratie is dus nooit de goede keuze – elke andere keuze is beter! Als je onderzoekt of de gedachte die het stemmetje je influistert, wel klopt – en je komt erachter dat het niet zo is, dan verandert het stemmetje automatisch.

Dan zal het niet meer doorgaan met zelfkritiek of negatieve berichten. Gewoon, omdat je beseft dat die berichten echt niet kloppen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is te oefenen – met inzicht. En besef dat je sowieso de hele dag oefent met het stemmetje in je hoofd. Alleen is die oefening vaak negatief.

Dus je hoeft alleen nog maar de goede kant op te oefenen!Comments


bottom of page