top of page

Iedereen is onzeker


Ik ben ook regelmatig onzeker. Onzeker of mensen mijn artikelen op prijs zullen stellen. Onzeker als ik het wel goed doe als mama. We zijn allemaal onzeker van tijd tot tijd. En dat is prima. Het hoort erbij. Vaak zijn mensen die erg zelfverzekerd overkomen behoorlijk onzeker.

Bij onzekerheid twijfel je niet alleen aan hetgeen je kunt, maar meer aan wie je bent. Het gevoel van eigenwaarde ontbreekt. Deze twijfel kost je veel energie zonder dat het je wat oplevert. Dat onzekere gevoel vreet aan je. De oorzaak van onzekerheid is vaak een negatief zelfbeeld en te hoge verwachtingen. Onzekerheid beperkt je mogelijkheden. Pak onzekerheid aan als het jouw leven beheerst.

Onzekerheid brengt je geen succes en geen gelukkige toekomst. Onzekerheid kan leiden tot een minderwaardigheidsgevoel en een angststoornis. Pak jij de onzekerheid niet aan dan ben jij je leven lang bang om te mislukken, je maakt je voortdurend zorgen, bent moe, hebt last van hoofdpijn, je kunt moeilijk slapen.

Je focust je op je problemen, je fouten. Je gaat uit van het ergste scenario in elke situatie en verwacht dat je het toch wel zult verpesten.

Houd je gedachten bij via een dagboek, deel je gedachten met een deskundige. Dit zal jouw negatieve patroon naar jezelf toe veranderen. Als je deze gedachten herkent, kun je de negatieve berichten naar jezelf vervangen door meer positieve gedachten. Onzekerheid en je lichaamshouding zijn sterk aan elkaar gekoppeld. Je kunt zowel van binnen als van buiten dingen aanpassen om je onzekerheid te verminderen. Gedraag je zoals een zelfverzekerd persoon zich zou gedragen, en merk hoe je je automatisch minder onzeker gaat voelen. Vertel jezelf een verhaal waar je sterk van wordt!

Je onzekerheid vermindert als je jezelf uitdaagt. Als je aan jezelf durft te bewijzen dat je waardevol bent, dat je ertoe doet, dat je echt wel iets kunt. Dat vereist moed. Maar soms moet je dapper zijn om vooruit te komen. Dan moet je gewoon in het diepe springen en er gewoon voor gaan. Je hoeft niet morgen je grootste angsten te overwinnen. Je kunt stap voor stap aan jezelf werken. Aan je zelfbeeld, aan je lichaamshouding, aan je doelen, je relaties en je sociale vaardigheden. Daag jezelf uit, maar sla jezelf niet in elkaar als je weer terugvalt in onzekerheid. Wees je er alleen van bewust. Onzekerheid ‘overkomt’ je niet. Je bent geen slachtoffer, en je bent niet ‘gedoemd’ om de rest van je leven zo te blijven. Je kunt veranderen, je zelfvertrouwen opbouwen en zo je leven stap voor stap verrijken. Dat lukt alleen als je dapper bent. En het wordt lastig als je te hard voor jezelf bent.

Dus kom vooruit. Stap voor stap. En blijf lief voor jezelf. Probeer mijn online cursus ‘Meer zelfvertrouwen’ Weg met je onzekerheid - voel je beter over jezelf!

Comments


bottom of page