top of page

Perfectionisme leidt tot uitstelgedrag, stress, angst en zelfs burnout.
perfectionisme is aangeleerd gedrag, en je kunt het ook weer afleren. Als perfectionist heb je de neiging om je doelen groot, uitgebreid en heel gedetailleerd in te vullen in gedachten. Je wilt dat alles perfect wordt. Verplaats je aandacht naar het proces dat nodig is om dit doel te bereiken. En richt je vervolgens op het goed uitvoeren van die stappen.

Als perfectionist loop je rond met een heleboel kritische gedachten. Over anderen, gebeurtenissen, objecten en – bovenal – over jezelf.

Perfectionisten zijn hard voor zichzelf en houden zichzelf aan de hoogste standaard.


De belangrijkste tip is: verwerk de onbewusteoorzaak van perfectionisme

Wil je perfectionisme op een logische, bewuste manier aanpakken? Dan is dat alsof je tegen de stroom in roeit. Het is veel makkelijker om die onbewuste onderstroom de goede richting op te krijgen. Hierdoor pak je perfectionisme via het onderbewustzijn aan. Voor 99% worden we namelijk door onbewuste patronen aangestuurd.

Een manier om dat te doen, is door naar de positieve van je perfectionisme te kijken. Ooit heeft het voor jou een doel gediend, dat perfectionisme. Maar het is ondertussen iets geworden wat je onbewust blijft doen. Verwerk het dus op een passende manier,bv door de goede intentie van het perfectionisme te verkaderen.

Vaak is die goede intentie: zekerheid. Als iets perfect is, weet je precies wat je kunt verwachten. Perfect is perfect en daarmee weet je precies wat je krijgt. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld teleurstelling en kwetsbaarheid vermeden worden. Met herkaderen ga je nieuwe, positieve keuzes creëren om die goede intentie te bevredigen, in plaats van perfectionisme.


De oorzaak van perfectionisme is vaak angst. Angst om imperfecties te hebben of ze te laten zien. Deze angst is diep verbonden met het ego. Angst en ego zijn namelijk bijna synoniemen. Dus iedere keer wanneer perfectionisme op komt dagen, is het ego aan zet. Perfectionisme heeft een onderbewuste link met schuldgevoelens. Laat je jouw schuldgevoelens los, dan voel je ook niet meer de neiging om dingen perfect te moeten doen. Een van de beste manieren om schuldgevoelens los te laten, is door de lessen te trekken van de situaties waar je je schuldig over voelt. Doe deze affirmaties om perfectionisme te overwinnen

- Ik ben genoeg.

- Ik ben bekwaam.

- Ik ben echt.

- Ik doe ertoe.

- Ik houd van mezelf.

- Ik ben waardevol.

En al mijn aspecten mogen er zijn.
Comentarios


bottom of page