top of page

Stop met klagen en roddelen.


Des te meer je klaagt, des te meer je jezelf klein houdt en energetische te kort doet. Het probleem met klagen is dat het je hoofd vult met negativiteit. En niet alleen dat, hoe meer je klaagt, des te meer redenen je vindt om te klagen. je brein vormt zich naar wat je vaak doet. Als je veel klaagt, zoekt je brein naar redenen om meer te klagen. Het is een neerwaartse spiraal richting ellende.


Maar het punt blijft: je wordt er negatief van, je omgeving wordt er niet blij van en de situatie wordt niet beter. Vraag je eens af waar die drang om te klagen vandaan komt. Wat maakt dat je wilt klagen?

Je klaagt om spanning op te lossen. De spanning die je voelt doordat er een verschil is tussen jouw verwachtingen en de realiteit.

Het leven voldoet vaak niet aan onze verwachtingen. Omdat onze verwachtingen te hoog of te onrealistisch zijn. En steeds wanneer dat gebeurt ontstaat er een spanning die je wilt oplossen met klagen.

Je klaagt, de spanning verdwijnt, jij voelt je even bevrijd. Dat is de reden dat klagen vaak zo nuttig voelt. Het vermindert spanning.

Hoe meer je jezelf aanleert om minder te verwachten, des te minder je de drang voelt om te klagen. En des te meer je kunt genieten van je leven. Train jezelf om minder te verlangen, minder te willen, minder te verwachten. Leef in het moment. ❤️


Comments


bottom of page