top of page

Stop overdenken


Pas op het moment dat wij tegen onszelf gaan zeggen: IK MAG NIET MEER DENKEN. Daar gaan we de mist in. Er bestaat (helaas) niet zoiets als niet meer kunnen denken.

Wat we wel kunnen doen is dat we onze gedachten gaan sturen. We krijgen controle over onze gedachten.


Wil je meer controle krijgen over je gedachten? Dan is het belangrijk om van een afstandje naar je eigen gedachtepatronen te kijken. Helikopter-view.

Mensen zijn heel goed om in te zoomen op één bepaald onderwerp. We zijn een soort van vergrootglas en hierdoor vergeten we alles daaromheen.

Veel mensen die kampen met malende of piekergedachten hebben vaak tegelijkertijd last van gevoelens van machteloosheid.

Een bepaalde situatie is voor hen onacceptabel. En toch blijven ze ermee zitten.

Wat het ook is waar je mee zit, besef je dat het tijdelijk is.

Denk eens na. De problemen die jij vroeger had, zijn die nu nog steeds aan de orde?

Misschien een aantal wel. Maar als je je goed beseft zijn HEEL VEEL problemen waar je je voorheen ontzettend veel zorgen over maakte nu niet meer aan de orde. Het ding met zorgen maken is vooral dat we ons vaak verzetten tegen deze zorgen en gedachten. Dit maakt het echter alleen maar erger!

Weerstand bieden versterkt het. Leg je focus op de dingen waar jij invloed op hebt. Alle problemen waar we nu tegenaan lopen zijn zoals ze zijn. Het mooie van gedachten is dat ze slechts gedachten zijn.

De gedachten die jij nu hebt zijn niet perse de absolute waarheid. En daarom kunnen wij er zelf voor kiezen of we iets met de gedachte doen of niet.

Tip!

Besef dat je een keuze hebt in hoe je omgaat met je gedachten.

Je kunt een gedachte serieus nemen en er actie op uitvoerenJe kunt een gedachte serieus nemen maar er GEEN actie op uitvoeren (het blijft in je hoofd rondmalen)Je kunt een gedachte laten varen (loslaten)Als je een gedachte hebt die niet goed voor je is, is het meest krachtige wat je kunt doen: erom lachen.


Het is daarom goed om te beseffen dat veel van de gedachten die je hebt volslagen normaal zijn. Ieder mens heeft er in meer of mindere mate mee te maken. Het is belangrijk om de connectie met jezelf terug te krijgen. Door weer contact te maken met jezelf krijg je meer controle over jezelf. Je hebt jezelf beter in de hand. Dit komt doordat je je bewuster bent van wat er daadwerkelijk in je hoofd speelt. Hierdoor heb je de kans om het te sturen naar waar jij het toe wilt sturen.

Comments


bottom of page